• I novinari kandidati za odbornike u Inđiji

  Na tri proglašene liste za lokalne izbore 2. juna nalaze se i imena 2 kandidata za odbornike u Skupštini opštine Inđija koji su se izjasnili kao novinari. Ukoliko uđu u lokalni parlament, a ne zamrznu svoj novinarski status, krše Kodeks novinara Srbije.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  I novinari kandidati za odbornike u Inđiji
  Foto: IN Medija

  Novinari koji su se kandidovali na predstojećim lokalnim izborima nalaze se na listama Grupe građana “Inđija i ti”, kao i na listi pokreta “Građanin”.

  Prema Kodeksu novinara Srbije, novinari i medijski radnici se mogu kandidovati ukoliko zamrznu svoj novinarski status.

  Na izbornoj listi kandidata GG “Inđija i ti”, na petom mestu je Mirjana Stupar, novinarka sremskomitrovačkih “Sremskih novina”.

  Kod pokreta “Građanin” pod rednim broj četiri je novinar Dragan Ignjatović međutim, za razliku od koleginice Stupar on je funkciju novinara već zamrznuo i trenutno ne radi u medijima.

  Kodeks novinara Srbije propisuje da učešće u „političkoj, izbornoj ili medijskoj kampanji ne može da se obavlja istovremeno s novinarskim, odnosno uredničkim poslom“.

  Novinar bi trebalo da učini sve da izbegne situacije koje bi mogle da dovedu do sukoba interesa, stvarnog ili prividnog, i koje bi mogle da ga navedu da kompromituje svoj ugled ili ugled profesije, navodi se u Kodeksu novinara Srbije.

  Novinar koji ne može da izbegne sukob interesa dužan je da bez odlaganja o tome obavesti urednika.

  Takođe, novinar treba da izvesti urednika ukoliko se njegovi lični, ekonomski, politički i drugi interesi prepliću sa profesionalnim dužnostima.

   

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Politika