• Iako je najrazvijeniji, Beogradski region dobio najviše novca za razvoj

  Najviše sredstava za podsticaj regionalnog razvoja u 2023. godini dobio je Beogradski region iako je najrazvijeniji u Srbiji.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Iako je najrazvijeniji, Beogradski region dobio najviše novca za razvoj
  Foto: Pixabay

  To, piše Nova ekonomija, pokazuju podaci Mape registara mera i podsticaja regionalnog razvoja koju je objavila Agencija za privredne registre.

  Ukupan iznos podsticaja regionalnog razvoja u 2023. godini iznosio je oko 232 milijarde dinara. Od tog broja za region Vojvodine dato je ukupno 69,6 milijardi dinara, za Beogradski region 94,9 milijardi dinara, region Šumadije i Zapadne Sribije 43,4 milijardi, a za region Južne i Istočne Srbije 23,8 milijardi dinara.

  U Beogradskom regionu 65 velikih privrednih društava dobilo je najviše novca za razvoj, u ukupnom iznosu od 54,1 milijardu dinara, a za njima slede i 740 mikro, malih i srednjih preduzeća koja su dobila 13,9 milijardi dinara podsticaja.

  Podaci pokazuju da je ukupno 126 institucija iz oblasti obrazovanja i nauke dobilo podsticaje u iznosu od 13,7 milijardi dinara.

  Kada su u pitanju poljoprivredna gazdinstva, na teritoriji Beogradskog regiona ukupno 38 milijardi dinara dobilo je 24.450 gazdinstava.

  Što se tiče namene, najviše novca je dato za saobraćajnu infrastrukturu, skoro 60 milijardi, a onda i za naučno-istraživački rad i razvoj, i to 15 milijardi dinara.

   

  Vojvodina

   

  Drugi po redu region koji je u toku 2023. godine dobio najviše novca za podsticanje razvoja, jeste Vojvodina. Najveće podsticaje u ukupnom iznosu od 24,7 milijardi dinara dobilo je 120.816 poljoprivrednih gazdinstava.

  Podsticaje za veliko poljoprivredno društvo iskoristio je 71 korisnik, a ukupna sredstva data su u iznosu od 11,2 milijarde dinara.

  Mikro, mala i srednja preduzeća u Vojvodini dobila su ukupno 9,4 milijarde dinara, a taj novac raspoređen je na 1.252 preduzeća, pokazuju podaci.

  Takođe, 100 jedinica lokalne samouprave dobilo je ukupno 14,9 milijardi dinara sredstava, dok su institucije u oblasti zdravstva, njih 75, dobile 1,6 milijardi dinara.

  Najviše novca dato je za poljoprivredu – 26,3 milijarde dinara, zatim 13,7 za podsticanje proizvodnje i 6,7 milijardi za saobraćajnu infrastrukturu.

   

  Zapadna Srbija i Šumadija

   

  U Zapadnoj Srbiji i Šumadiji ukupni podsticaji su bili 43,4 milijarde dinara.

  Najviše novca dobilo je 123.851 poljoprivredno gazdinstvo u ukupnom iznosu od 12,4 milijardi dinara. Zatim slede velika privredna društva sa 10,7 milijardi dinara podsticaja.

  Nešto više od osam milijardi dinara dobilo je 1.596 mikro, malih i srednjih preduzeća, dok je 75 jedinica lokalne samouprave dobilo po oko osam milijardi dinara za razvoj.

   

  Južna i Istočna Srbija

   

  Region Južne i Istočne Srbije dobio je podsticaje u ukupnom iznosu od 23,8 milijardi dinara. Od tog novca, najviše je otišlo na 75.271 poljoprivredno gazdinstvo u ukupnom iznosu od sedam milijardi dinara.

  Nešto manje, 6,4 milijarde, dodeljeno je 65 jedinica lokalne samouprave.

  Mikro, mala i srednja preduzeća, njih 1.024 dobilo je ukupno nešto manje od četiri milijarde dinara, dok su velika privredna društva dobila oko tri milijarde dinara podsticaja.

  Za zapošljavanje dato je 2,1 milijardi dinara, za podsticanje poljoprivrede sedam milijardi, a podsticaje proizvodnje 3,7 milijardi dinara.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Napadnit novinar Radara Vuk Cvijić

  Vuk Z. Cvijić, novinar Radara, fizički je napadnut danas na ulici u centru Beograda. Njega je pesnicom u glavu udario urednik Srpskog telegrafa Milan Lađević kojeg je sreo u Kosovskoj […]