• IN Medija: Tri godine borbe za objektivno novinarstvo

  Na današnji dan 2021. godine u Agenciji za privredne registre (u registru medija: IN001088) upisan je i prvi nezavisni medij u Sremu – IN Medija.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  IN Medija: Tri godine borbe za objektivno novinarstvo
  Foto: Screeenshot (N1)

  U naredne tri godine put ovog medija nije bio ni malo lak. Iako je prvobitno postignut cilj da opština Inđija ali i ostatak Srema dobije profesionalni medij koji objektivno, nepristrasno, istinito i pravovremeno izveštava usledili su i prvi problemi.

  Redakcija IN Medija je ukazivala na pogrešne odluke lokalne vlasti pa i na kršenja Zakona zbog čega je na meti lokalne vlasti bila samo pet meseci nakon registrovanja.

  U decembru 2021. godine Opština Inđija je odlučila da novcem iz budžeta osnuje internet televiziju Turističke organizacije, portal IN Medija je objavio da državne organizacije ne mogu biti osnivači medija, zbog čega je na sednici parlamenta optužen za napad na predsednika opštine i SNS.

  Tada je reagovalo i Nezavisno društvo novinara Vojvodine koje je u svom saopštenju, između ostalog, navelo da je neprihvatljivo i opasno da lokalni funkcioneri etiketiraju novinare i da ih napadaju jer u skladu sa etičkim i profesionalnim normama izveštavaju o događajima i temama od javnog interesa.

  Sledeću 2022. godinu, nastavili su se napadi na naš portal. Ovog puta, napad je usledio nakon teksta o pijanom svešteniku koji se nedolično ponašao u Lidlu. Tada su stigle pretnje glavnoj i odgovornoj urednici IN Medija, Verici Marinčić. Više javno tužilaštvo u Beogradu zaključilo je sporazum o priznanju krivičnog dela ugrožavanje sigurnosti sa S.J iz Beočina zbog pretnji koje je uputio Verici Marinčić. S.J. je dobio godinu dana zatvora odnosno tri godine uslovno za pretnje urednici IN Medija.

  Bez obzira na pritiske i pretnje, redakcija IN Medija je nastavila da obavlja odgovorno svoj posao ukazujući na štetne odluke lokalne vlasti i informišući građane o načinu na koji se troši novac iz budžeta.

  I pored činjenice da je naš portal registrovan i da novinari koji pišu za IN Medija rade u javnom interesu lokalna vlast je odbijala da nam upućuje pozive na događaje pa i sednice lokalnog parlamenta. To doduše ne radi ni posle tri godine.

  Pored toga, naš portal je jedini medij u Inđiji čiji projekat ni jednom za tri godine nije prošao Komisiju na konkursu za sufinansiranje medija. Uvek je odbijen bez jasnog obrazloženja.

  Međutim, za razliku od lokalne vlasti kvalitetan rad su prepoznale kolege iz drugih medija te su naši tekstovi objavljivani u svim najznačajnim medijima u Srbiji ali i u čitavom regionu.

  Iako se činilo da je 2022. godina ta koja će konačno „slomiti“ malu redakciju ovog medija stigli su i prvi rezultati odnosno prvi grant. Fondacija Slavko Ćuruvija objavila je konkurs za lokalne medije.

  Na veliku radost naše male redakcije, IN Medija je bila deo projekta „Vratimo se na početak – Parlament kao osnova vladavine prava“ koji je finansiran od Evropske unije.

  Naredne, 2023. godine, IN Medija postaje članica Vojvođanske medijske mreže, zajedno sa Radio 021 Novi Sad 92,2 MHz, Portal Zrenjaninski, 013info i SOinfo.org. Uz podršku Mediji.Inovacije, mreža ima za cilj da osnaži saradnju između lokalnih medija u Vojvodini i da razvije standardizovan pristup proizvodnji sadržaja, kao i zajedničku marketinšku strategiju.

  Izuzetno ohabrujuća i lepa vest stiže krajem 2023. godine. Naime, Projekat IN Medije podržao je The European Endowment for Democracy (EED) čime je osigurano dalje funkcionisanje našeg medija.

  Početkom ove godine, IN Medija se uključuje u projekat Nezavisnog društva novinara Vojvodine“ Mediji zajednice za dobrobit Zajednice“.

  To bi bilo ukratko o našem putu u poslednje tri godine.

  Ostaje samo da na kraju predstavimo i tu malu redakciju o kojoj je bilo reči u tekstu.

  Naše radne biografije:

  Verica Marinčić novinarstvom se bavi od 2001. godine kao novinar radija a kasnije i televizije Inđija, glavni i odgovorni urednik televizije Sveti Đorđe od 2006 do 2008. godine, novinar Sremske televizije 20015/16, dopisnik RTV, novinar i urednik vesti televizija Panonija i Balkan TV Novi Sad 2017/19. Stalni član redakcije Cenzolovka od 2018 . Novinarka i glavna i odgovorna urednica IN Medija. Član nezavisnog udruženja novinara Srbije. Članica grupe „Novinarke protiv nasilja“

  Miodrag Blečić u novinarstvu od 2002. godine. Počeo je da radi na RTV Inđija, zatim na prvoj privatnoj televiziji u tom sremskom gradu, TV Sveti Đorđe, regionalnoj Sremskoj televiziji a zatim i na TV Panonija Novi Sad. Izveštavao je za Radio B92, Radio Novi Sad, RTS i RTV. Piše za VOICE od januara 2017. godine. Novinar i urednik vesti IN Medija. Jedan je od poverenka Nezavisnog društva novinara Vojvodine.

  Hvala što nas čitate!

   

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Inđija