• Inđija 12. jula dobija novog predsednika Opštine

  Konstitutivna sednica Skupštine opštine Inđija će biti održana 12. jula, saznaje IN Medija. Pored novih odbornika, Inđija će dobiti i novog predsednika Opštine kao i članove Opštinskog veća.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Inđija 12. jula dobija novog predsednika Opštine
  Foto: IN Medija

  U odnosu na prethodni period, ovog puta građani Inđije će imati znatno više predstavnika iz redova opozicije, dok će prvi put Socijalistička partija Srbije od 2000. godine biti u koaliciji sa Srpskom naprednom strankom.

  Kako se očekuje, svoje predstavnike će, po svemu sudeći, prvi put u lokalnom parlamentu imati i Zavetnici.

  Ono što je sigurno to je da će dosadašnji predsednik Skupštine opštine Inđija, Đorđe Dimić biti taj koji će sazvati Konstitutivnu sednicu na kojoj će biti izabran i novi predsednik opštine Inđija.

  Na izborima u Inđiji,  lista SNS „Inđija sutra“ osvojila je 12.413 odnosno 57,8 odsto glasova, „Građanin“ je osvojio 5.549 – 25,84 odsto, „Inđija i ti“ 1.746 glasova – 8,13 odsto, „Biram borbu za Inđiju“ 981 glasova – 4,57 odsto i „Snaga naroda“ 785 glasova – 3,66 odsto,

  Sastav lokalnog parlamenta u Inđiji će izgledati ovako:

   

  SNS – 22 mandata

   

  GG Inđija i ti – 3 mandata

   

  GG GrađanIN – 10 mandata

   

  Biram borbu za Inđiju – 1 mandat

   

  Snaga naroda – 1 mandat

  Kako izgleda Konstitutivna sednica

  Konstitutivnu sednicu skupštine saziva predsednik skupštine iz prethodnog saziva u roku od deset dana od dana objavljivanja rešenja o dodeli mandata na veb-prezentaciji lokalne izborne komisije, tako da se ta sednica održi najkasnije 30 dana od dana objavljivanja rešenja o dodeli mandata na veb-prezentaciji.

  Nakon podnošenja Izveštaja Izborne komisije Opštine Inđija o rezultatima lokalnih izbora,održanih 2. juna, biće potvrđeni mandati odbornika. Nakon toga sledi izbor Verifikacionog odbora a zatim odluka o potvrđivanju mandata i svečana izjava.

  Na dnevnom redu naći će se i  Rešenja o prestanku mandata odbornicima Skupštine opštine, predsedniku i zameniku predsednika SO, predsedniku i zameniku predsednika opštine i Opštinskom veću. Zatim sledi izbor predsednika Skupštine opštine i izbor zamenika predsednika Skupštine opštine, prestanak mandata sekretaru Skupštine opštine i postavljanje sekretara Skupštine opštine Inđija.

  Na Konstutivnoj sednici biće izabran novi predsednik opštine, njegov zamenik kao i novi saziv Opštinskog veća.

  Konstatovanje prestanka mandata odbornicima koji su izabrani za predsednika opštine i zamenika predsednika opštine i članove Opštinskog veća kao i potvrđivanje mandata novih odbornika.

  Nakon izveštaja  Verifikacionog odbora,sledi odluka o potvrđivanju mandata, svečana izjava a zatim i izbor Komisije za kadrovska i administrativna pitanja.

  Kako je izgledao parlament u poslednje četiri godine

  Većinu u prethodnom sazivu činili su odbornici SNS sa 25 mandata, GG „Inđijaiti” pet mandata, SPS tri isto toliko i GG  „Građanin“  i jednog predstavnika imala je SRS.

  Od ukupno 37 odbornika njih 15 odnosno 40,5% su žene. U strukturi starosne dobi predstavnika inđinčana u najmanjem broju su mladi od 18 do 29 godina njih 8, od 30 do 39 godina lokalni parlament poseduje 6 odbornika, dok su najbrojniji oni od 40 do 59 njih 19 dok je najmanje odbornika preko 60 godina, njih 4.

  Broj odbornika prema poslaničkim grupama menjao se u toku protekle 4 godine, tako je Narodna stranka Vuka Jeremića nakratko dobila svog predstavnika u parlamentu a da na izborima 2020. nije ni učestvovala.

  Milorad Savić  nekadašnji član Socijalističke partije Srbije (SPS) iz Inđije, isključen iz stranke jer je učestvovao na protestima protiv vlasti u julu 2020. godine. Nepune dve godine nakon isključenja potpisao je 16. februara 2022. godine pristupnicu za Narodnu stranku Vuka Jeremića.

  Savić, je nakon potpisivanja pristupnice za IN Medija kazao da je od početka mandata u lokalnom parlamentu bio samostalni odbornik ali da će do kraja ovog saziva zastupati interese Narodne stranke.

  Međutim, u martu prošle godine opštinski odbor Narodne stranke Inđija podržao je Miroslava Aleksića u sukobu u toj stranci te je inđijski odbor prešao u Narodni pokret Srbije čiji je osnivač Aleksić. Tako da Milorad Savić svoj mandat završava kao predstavnik treće političke opcije.

  Osim povremenih turbulencija odbornika Savića, lokalni parlament za protekle četiri godine radio je prilično monotono. Sve odluke donošene su bez većih polemika u okviru lokalnog parlamenta, opozicioni amandmani su većinom odbacivani, rasprave gotovo da nije bilo, za reč se tokom četiri godine javilo 3 odbornika SNS dok su predstavnici GG GrađanIN aktivno učestvovali u polemisanju.

  Ostatak predstavnika građana i direktora javnih preduzeća sednicama je prisusvovao prilikom utvrđivanja broja prisutnih i pri glasanju.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Politika