• Inđija: MUP promovisao „Pijane naočari“

  Na trgu kod Pošte u Inđiji je predstavljen „mobilni informativni centar MUP-a“ i “pijane naočari”, ova akcija Ministarstva unutrašnjih poslova ima za cilj informisanje građana o lošem uticaju psihoaktivnih supstanci i alkohola. Svrha korišćenja ovih naočara u edukaciji je pružanje mogućnosti da se u svesnom stanju uvide stvarni uticaji alkohola i opojnih droga na psihofižičko […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Inđija: MUP promovisao „Pijane naočari“

  Na trgu kod Pošte u Inđiji je predstavljen „mobilni informativni centar MUP-a“ i “pijane naočari”, ova akcija Ministarstva unutrašnjih poslova ima za cilj informisanje građana o lošem uticaju psihoaktivnih supstanci i alkohola. Svrha korišćenja ovih naočara u edukaciji je pružanje mogućnosti da se u svesnom stanju uvide stvarni uticaji alkohola i opojnih droga na psihofižičko stanje čoveka. Pomenuto iskustvo bi im poslužilo kao podsetnik da se to nikako ne čini kada se upravlja vozilom.

  Inđinčani danas u centru grada imaju priliku da se upoznaju sa foto efrktima korišćenja alkohola i opojnih droga i samog uticaja na motoriku prilikom konzumiranja. Efekat teškog ili lakše alkoholisanog stanja, konzumiranja teških ili lakših opojnih droga građani mogu da „dožive“ koristeći naočari nalik na skijaške  za simulaciju uticaja alkohola i psihoaktivnh supstanci na psihofizičko dejstvo vozača.

  Efekat simulacije se ogleda u smanjenoj sposobnosti za brzo odnosno refleksno reagovanje u oblasti svih čula kod vozača. Zainteresovani građani imaju mogućnost da prilikom nošenja specijalnih naočara hodaju između čunjeva, hvataju loptice, hodaju po beloj liniji, kao i da u stanju simuliranog pijanstva otključaju vrata automobila.

  Kod vozača se javlja smanjenja oštrine vida i dolazi do suženja vidnog polja, pa čak i do poremećaja u razlikovanju boja. Prethodno navedeno negativno utiče na kordinaciju motoričkih radnji vozača,  te je slabija kordinacija pokreta ruku i nogu.

  Svrha korišćenja ovih naočara u edukaciji je pružanje mogućnosti da se u svesnom stanju uvide stvarni uticaji alkohola i opojnih droga na psihofižičko stanje čoveka. Pomenuto iskustvo bi im poslužilo kao podsetnik da se to nikako ne čini kada se upravlja vozilom.

   

  Svrha instant edukacije MUP-a je činjenica da nije važno samo informisati buduće vozače o saobraćajnim propisima, već i razviti im navike razumnog ponašanja i smisao odgovornosti. Bitno je skrenuti im pažnju da bezbedno odvijanje saobraćaja ne zavisi samo od tehničkih i objektivnih uslova, kao što su: stanje na putu, vremenski uslovi, vrsta i kvalitet vozila.

  U velikoj meri bezbednost zavisi od njih samih, odnosno od subjektivnih uslova – ponašanja vozača i mogućnosti njegovog opažanja i reagovanja u datim situacijama, a što može biti znatno narušeno uticajem opojnih droga i drugih psihotropnih supstanci.

  Ovakav vid komunikacije sa građanima u Srbiji je pokrenut 2019. godine kroz pilot-projekat Republike Srbije i Savezne Republike Nemačke koja je i donirala vozilo u kome se nalazi mobilni informativni centar, a koje je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije opremilo savremenom informatičkom opremom.

  Mobilni informativni centar zamišljen je tako i da građanima koji žive u naseljima udaljenim od policijskih uprava i stanica, gde ima starijeg i slabo pokretnog stanovništva, da na brz i efikasan način dođu do informacija o radu policije, ali i da izvade lična dokumenta.

  Za sada postoji samo jedan mobilni informativni centar u vidu kombija, o planovima povećanja broja vozila koja bi bila na usluzi građanima MUP se nije oglašavao.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Inđija