• Inđija ne poseduje mesto za odlaganje elektronskog otpada

  U Inđiji nije obezbeđen kontejner ili drugi način odlaganja elektronskog otpada. Ne tako davne 2009. godine Inđija je imala 2 kontejnerana na dve lokacije za odlaganje ovakvog otpada, koji su uklonjeni nakon par godina. Obnavljanje ideje o odlaganju elektronskog otpada i skladištenja dogodilo se 2019. godine a tome je predhodilo usvajanje „Lokalnog ekološkog akcionog plana“ […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Inđija ne poseduje mesto za odlaganje elektronskog otpada

  U Inđiji nije obezbeđen kontejner ili drugi način odlaganja elektronskog otpada. Ne tako davne 2009. godine Inđija je imala 2 kontejnerana na dve lokacije za odlaganje ovakvog otpada, koji su uklonjeni nakon par godina. Obnavljanje ideje o odlaganju elektronskog otpada i skladištenja dogodilo se 2019. godine a tome je predhodilo usvajanje „Lokalnog ekološkog akcionog plana“ koji su usvojili odbornici SO Inđija 28. decembra 2018. godine. Međutim, ova ideja je zaživela kraće nego ista takva iz 2009. godine te se građanima preporuuje da elektronski otpad odlažu sa ostalim smećem.

  Nakon usvajana LEAP – a u čijem je teorijskom delu naveden značaj očuvanja životne sredine i podizanja ekološke svesti građana od primene ovog plana ostala je samo teorija. U praksi se samo par meseci pojavila mogućnost da u 2019. godini građani imaju mogućnost da odlože elektronski otpad u maloj prostorijici na srednjem inđijskom groblju. Danas, dok taj usvojeni „plan“ još uvek treba da se primenjuje elektronski otpad inđinčani mogu da odlože sa redovnim smećem.

  Da je problem nerazvijene ekološke svesti u slučaju odlaganja „elektronskog otpada“ problem cele Srbije pokazuje i istraživanje Demostata iz 2020. godine koje je pokazalo da više od 90 odsto građana Srbije zna šta je otpad od električnih i elektronskih proizvoda, kao i da je štetno ukoliko se neadekvatno odlaže, a 56,32 odsto njih zna i gde bi taj otpad mogao da odloži, dok 46, 68 odsto ne zna.

  Imam brdo nekih starih punjača, slušalica itd- i htela sam da ih savesno odstranim. Nazovem Komunalac javi se ženski glas koji me prosleđuje kod kolege koji kaže „mi te kontejnere nemamo“. Pitam ga da li zna gde ima, on mi odgovori da slobodno bacim sa običnim đubretom. Da li sam ja luda ? Ajde da mi je to rekao neko na ulici “slobodno baci u đubre” ali u Komunalcu ? Kad svi znamo koliko je to štetno po životnu sredinu – kaže za IN Medija Ivana D.

  JKP „Komunalac“ nema uređen način ni plan da odlaže, prikuplja ili reciklira ovu vrstu otpada, potvrđuje za IN Medija Goran Gligorić iz JKP „Komunalac“

  Nemam tačnu informaciju zbog čega ne postoje kontejneri ili bilo koja druga mogućnost odlaganja elektronskog otpada ali ću se raspitati. Do tada slobodno odlažite sve što imate od te vrste otpada u smeće- kaže Gligorić za IN Medija.

  Petogodišnji Lokalni ekološki plan koji su odbornici usvojili krajem 2018. godine podrazumevo je edukaciju stanovništva kroz brojne tribine, uključivanje NVO sektora, procene administrativnih mogućnosti lokalne samouprave. Poseban akcenat je stavljen na učestvovanje građana u kreiranju i predlaganju prioriteta u vezi sa zaštitom životne sredine.

  Odlaganje elektronskog otpada bio je i deo „Regionalnog plana upravljanja otpadom“ u koji su bile uključene sve sremske opštine, davne 2007. godine.

  Pročitaj još:

  https://multisite.radio021.rs/inmedija2/gak-cilj-je-da-indjija-bude-prvi-pametni-grad-u-srbiji/

  Verica Marinčić (IN Medija)

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Inđija