• Inđija: Svih 37 biračkih mesta otvoreno na vreme

  Svih 37 biračkih mesta na području opštine Inđija otvorena su jutros u sedam, i nisu zabeležene nepravilnosti, rečeno je za IN Medija iz Opštinske izborne komisije.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Inđija: Svih 37 biračkih mesta otvoreno na vreme
  Foto: IN Medija

  U Opštini Inđija pravo glasa ima 40.429 građana.

  Na izbore se može izaći bez poziva, ali ne i bez važećih identifikacionih dokumenata, odnosno lične karte ili pasoša. Tu ne spada vozačka dozvola, jer ne sadrži jedinstveni matični broj građana.

  Ako se prezime ne poklapa u ličnom dokumentu i biračkom spisku, glasanje se dozvoljava utvrđivanjem identiteta na osnovu fotografije i jedinstvenog matičnog broja.

  Nakon potpisa u biračkom spisku, član biračkog odbora glasaču prska kažiprst desne šake sprejom, kako bi se izbegla mogućnost glasanja više puta, a sprej se otkriva lampom. Ako birač odbije da mu se na taj način obeleži prst, ne sme mu se dozvoliti da glasa.

  Oni koji iz zdravstvenih razloga ili usled invaliditeta ne mogu da glasaju na biračkom mestu, to pravo im se obezbeđuje kod kuće, ali je potrebno da o tome obaveste birački odbor najkasnije do 11 časova na dan izbora. Oni koji dođu na glasanje, a zbog nepismenosti ili invaliditeta ne mogu sami da popune glasački listić, imaju pravo na vođenje pomagača.

  Ukoliko se neko zatekne na biračkom mestu prilikom zatvaranja biračkog mesta ili neposredno ispred, biće mu omogućeno da glasa.

  Nevažećim se smatra svaki nepopunjeni listić, ali i onaj gde se ne može pouzdano utvrditi za koju je izbornu listu birač glasao.

  Važeći glasački listić je onaj sa zaokruženim ili podvučenim jednim imenom kandidata, rednim brojem ili izbornom listom.

  Do zatvaranja birališta u 20 časova na snazi je izborna tišina. U tom periodu u medijima i na javnim skupovima zabranjeno je objavljivanje procene rezultata izbora, javno predstavljanje kandidata na izborima i njihovih izbornih programa, pozivanje birača da glasaju, odnosno da ne glasaju za određene izborne liste ili kandidate. Na biračkom mestu i 50 metara od njega zabranjeno je isticanje simbola učesnika na izborima i drugog propagandnog materijala. Kampanja na društvenim mrežama nije regulisana zakonom i ne podleže nikakvim sankcijama ni tokom izborne tišine.

  Na biračkim mestima zabranjeno je korišćenje mobilnih telefona ili drugih sredstava veza i komunikacija, kao i foto-aparata i kamera.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Inđija

  Stanje sa rezervama krvi nepromenjivo – na minimumu

  Crveni krst Inđija i Zavod za transfuziju krvi Vojvodine sutra od 8 do 11 sati u inđijskom Domu zdravlja sprovešće još jednu redovnu akciju dobrovoljnog davalaštva krvi. Svi koji se odazovu […]

  Prodajna cena Energo Zelene sa 10,6 na 5,3 miliona evra

  Firmu za preradu životinjskog otpada iz Inđije država nije uspela da proda za 10,6 miliona evra, iako je zbog kršenja sopstvenih propisa, presudom međunarodne arbitraže, morala da je otkupi od […]

  Inđija sutra obeležava gradsku slavu

  Ove godine gradska slava Duhovi praznuje se 23. juna u Inđiji, dan ranije meštani Maradika obeležiće slavu dok beščani Duhove obeležavaju u ponedeljak 24. […]