• Inicijativu ProGlas potpisalo više od 20.000 građana

  Inicijativu ProGlas, koju je pokrenula grupa intelektualaca kako bi „ohrabrila građane da menjaju stvarnost“ u Srbiji i izađu na izbore 17. decembra, potpisima je do sada podržalo više od 20.000 ljudi. U tekstu inicijative, objavljenom na sajtu proglas.rs navodi se da je Srbija postala zemlja „poniženih i privatizovanih institucija, u senci kriminala spregnutog sa strukturama […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Inicijativu ProGlas potpisalo više od 20.000 građana
  Pixabay

  Inicijativu ProGlas, koju je pokrenula grupa intelektualaca kako bi „ohrabrila građane da menjaju stvarnost“ u Srbiji i izađu na izbore 17. decembra, potpisima je do sada podržalo više od 20.000 ljudi.

  U tekstu inicijative, objavljenom na sajtu proglas.rs navodi se da je Srbija postala zemlja „poniženih i privatizovanih institucija, u senci kriminala spregnutog sa strukturama vlasti i uz korupciju koja postaje stil života“.

   – Živimo godine demografskih poraza i neslućenog ekonomskog raslojavanja. Opet smo pred ćorsokakom izolacije. Naše je nedvosmisleno uverenje da vreme u kome živimo zahteva od svih odgovornih i zabrinutih građana suočavanje s trenutkom, donošenje jasnih odluka i spremnost ne samo za svedočenje o potrebnim zaokretima već i za učešće u njima. – piše u inicijativi.

  Navodi se da je namera pokretača inicijative da podstaknu „proces u kome ćemo se svi, u svom punom kapacitetu, angažovati na promeni koja je ovoj zemlji nužna“.

  Neophodno je obnoviti demokratski  poredak, pravne i političke institucije, duh slobodne i kritičke rasprave u kojoj će ljudi učestvovati bez straha od posledica. Srbiji nije potrebna nova klasa privilegovanih političkih oligarha koji će stajati iznad zakona, već jednake šanse za sve i solidarnost bez koje se ne može proći kroz vremena krize. – piše u tekstu inicijative.

   Građanima je upućen poziv da prevaziđu „sopstvene strahove i nepoverenja“ i da se udruže u borbi za „drugačiju Srbiju“.

  Srbija je naša zemlja i zato je ovo zajednička borba u kojoj treba da dokažemo kakvi smo i koliko nas je. Ta borba je zasnovana na lekcijama prošlosti, jasnom uvidu u sadašnjost i, što je ključno, posvećena budućnosti Srbije. –  navodi se u inicijativi.

   Iza inicijative ProGlas su stali akademici Ljubomir Simović, Vladica Cvetković i Vladimir Kostić, profesorka beogradskog Univerziteta Ivanka Popović, sudija Miodrag Majić, profesor Miodrag Jovanović, glumci Dragan Bjelogrlić i Svetlana Bojković, pisac i izdavač Gojko Božović, reditelj Srdan Golubović, novinarka Biljana Stepanović, profesori Filip Ejdus i Tamara Džamonja Ignjatović i novinar u penziji Petar Peca Popović.

   

  Inicijativu „ProGlas“ možete potpisati OVDE.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Za vikend promocija programa InfinitUm

  U subotu 22. juna održava se promocija InfinitUm u Oplenačkoj 33d u Beogradu. InfinitUm je program intelektualnog, socijalnog i emocionalnog razvoja dece. […]