• Istraživanje: Opasne materije u poljoprivrednom zemljištu na području Vojvodine, Šumadije i Bajine Bašte

  „Postoje određene više vrednosti od maksimalno dozvoljenih, za sadržaj arsena na području Vojvodine – Palićko i Ludoško jezero“

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Istraživanje: Opasne materije u poljoprivrednom zemljištu na području Vojvodine, Šumadije i Bajine Bašte
  Foto: IN Medija

  U poljoprivrednom zemljištu, nakon ispitivanja zaštićenih područja u Srbiji, utvrđeno je da u Vojvodini, Šumadiji i Bajinoj Bašti postoje više vrednosti opasnih materija od maksimalno dozvoljenih, izjavila je danas, direktorka Instituta za zemljište u Beogradu Mira Milinković.

  To istraživanje o zagađenosti poljoprivrednog zemljišta u Srbiji sprovedeno je u okviru projekta Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) u saradnji sa Agencijom za zaštitu životne sredine (SEPA).

  Odabrana su tri potencijalna lokaliteta – zaštićeno područje Nacionalnog parka Tara i međunarodne reke Drina, zaštićeno područje u okviru jezera Palić i Ludoš i u okviru zaštićenog područja vodosnabdevanja Gružanskog jezera.

  Ispitivali smo različite elemente i parametre, svaka od institucija imala je svoje zadatke u okviru realizacije projekta, naša oblast bila je ispitivanje zemljišta i to zemljišta pod različitim katastarskim kulturama, odnosno sa različitim načinima korišćenja, ispitivali smo stajnjak i zemljišta koja se nalaze u blizini objekata mehanizacije u okviru farmi. – rekla je Milinković novinarima na konferenciji.

  Na svakom području, kako je rekla, po pet farmi bile su ispitivane prema pravilnicima Srbije radi utvrđivanja na kojim produčjima i da li za određene elemente postoje prekogranične vrednosti sadržaja određenih elemenata.

  Što se tiče sadržaja opasnih materija postoje određene više vrednosti od maksimalno dozvoljenih, za sadržaj arsena na području Vojvodine – Palićko i Ludoško jezero, povećan sadržaj nikla i hroma na području Šumadije – Gružansko jezero, dok je na području Bajine Bašte postoje određene povećane vrednosti. – rekla je ona.

  Istakla je da ni na jednom lokalitetu nisu utvrdili da su vrednosti iznad remedijacionih, što znači da nije potrebno vršiti remedijaciju, već da je potrebno u narednim fazama pratiti koji su uzroci zagađenja, da li to zagađenje, odnosno taj povećan sadržaj određenih elemanata utiče na ljude, da li ulazi u lanac ishrane i koliko su ti elementi uopšte usvojivi.

  Milinković je rekla da je zadatak države, institucija i ministarstava da nastave da prate te lokacije i da se utvrđuje antropogeni uticaj i kako da da se zemljište koristi, a da potencijalno opasni elementi ne uđu u lanac ishrane.

  Predstavnik FAO Aleksandar Mentov ocenio je da je ključno da nauka, donosioci odluka i sami praktičari i poljoprivrednici sarađuju.

  Istakao je da je analiza zemljišta ključna, sa jedne strane zbog zaštite životne sredine, a sa druge, jer pomaže poljoprivrednicima za bolje prinose, ali i da mnogo manje troše inputa koji ulaze u proizvodnju.

  Često vidimo da poljoprivrednici potpuno neracionalno koriste đubriva tamo gde uopšte nije potrebno da se ono dodaje, samim tim veći je trošak za proizvodnju i veća šteta za životnu sredinu. – rekao je Mentov.

  Naglasio je da, kada je reč o ciklusima kada zemljište treba odmoriti, postoji veliki broj poljoprivrednika koji prate pravila dobre poljoprivredne prakse, dok ima i onih koji gledaju da te resurse iskoriste maksimalno, ali to, prema njegovim rečima, nije dugoročno održivo.

  Često smo na terenu, razgovaramo sa poljoprirvednicima, u 10 opština smo uspostavili više od 100 oglednih dobara, odnosno polja na kojima baš promovišemo dobre poljoprivredne prakse i radimo direktno sa poljoprivrednicima. – naveo je Mentov.

  Predstavnica SEPA Dragana Vidojević je navela da je Evropska unija donela Strategiju zaštite zemljišta do 2030. godine i da se Srbija usklađuje sa ciljevima i vizijama te strategije.

  Istakla je da je ispitivanje zemljišta, vode za navodnjavanje i stajnjaka bilo u cilju prikaza stanja zagađenja, odnosno dobijanja rezultata koji će usmeriti poljoprivredne proizvođače u rukovanju sa đubrivom i sredstvima za zaštitu bilja.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Smenjen direktor Elektrodistribucije Srbije

  Direktor Elektrodistribucije Srbije (EDS) Bojan Atlagić razrešen je, umesto njega tu funkciju obavljaće Biljana Komnenić, dosadašnja direktorka tehničkog […]

  Likvidiran ubica policajca

  Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da je likvidiran ubica […]