• Istraživanje: Plata od 80.000 dinara dovoljna za pristojan život, uglavnom je nedostižna

  Politikolog koji se bavi radničkim pravima i sindikatima Nikola Tamburkovski izjavio je da niže prosečne plate od radnika u Srbiji u regionu imaju radnici u Severnoj Makedoniji, Albaniji i BiH.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Istraživanje: Plata od 80.000 dinara dovoljna za pristojan život, uglavnom je nedostižna

  On je za Demostat rekao da je, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, prosečna plata u Srbiji 811 evra, a da radnici u Srbiji prosečno nedeljno rade 42,1 sat, što je najviše u Evropi, odnosno šest ili sedam sati više od proseka nedeljnih radnih sati u državama Evropske unije.

   Kada je reč o stavovima radnika, istraživanje koje je radio Solidariti centar u saradnji sa Demostatom pokazalo je da 70 odsto radnika kaže da bi im jedino plata od 80.000 dinara i više bila dovoljna za pristojan život, a istovremeno samo 16 odsto radnika tvrdi da prima tu platu.

  Dodaje se da je polovina radnika rekla da im je mala plata najveći problem, a 22 odsto da im je najveći problem nesigurnost radnog mesta.

  Prosečno odsustvo u radnom kolektivu u Srbiji na dnevnom nivou je 5,9 odsto. Manje odsustvuju samo radnici u Rumuniji, Bugarskoj, Turskoj i Poljskoj. -rekao je Tamburovski.

  On je ukazao da prema podacima Svetske banke Srbiju godišnje napusti 30.000 do 60.000 ljudi i da je prosek oko 45.000, pa je tako za 20 godina Srbija izgubila 14 odsto stanovništva koje je uglavnom radno aktivno.

  Država na to reaguje vrlo ograničeno, a poslodavci ne reaguju nikako. Postoji neka matematika koja kaže da mi zbog odliva radne snage godišnje gubimo 6,7 milijardi evra. – rekao je Tamburovski.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija