• Ivan Radoš: Što je Rio za svet to su Golubinci za Srem (VIDEO)

  Proteklog vikenda u Golubincima, selu staropazovačke opštine, održana je manifestacija „Mačkare“ koja je protekle dve godine uvrštena u kalendar Federacije evropskih karnevalskih gradova. Ova manifestacija podržana je od lokalne samouprave a osim golubinčana na karnevalu su učestvovali i gosti iz Apatina, Leskovca, Banje Koviljače, Šapca i Surčina.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Ivan Radoš: Što je Rio za svet to su Golubinci za Srem (VIDEO)
  Foto: IN Medija

  Mačkare ili premundureni dani predstavljaju stari pokladni običaj koji se obeležava preko 250 godina. Tradicionalno u Golubincima ovaj festival je kroz godine evoluirao, pauzirao od početka devedesetih do 2002. godine i od ove godine svrstan na mapu Evropskih karnevalskig gradova što ga čini jedinim karnevalskim gradom u Sremu.

  -Do devedesetih godina ova manifestacija se održavala u Golubincima, devedesetih godina ova manifestacija je imala 10 godina pauze i nakon toga od 2002. godine u kontinuitetu se održava. Od 2006. godine u manifestaciju je uvršten i karneval. Opština Stara Pazova je prepoznala značaj ove manifestacije i podržala je tako da smo od ove godine i zvanično na mapi karnevalskig gradova Evrope. Što je Rio za svet to su golubinci za Srem. – kaže za IN Medija sekretar Hrvatskog kulturno-umjetničkog prosvjetnog društva “Tomislav” Ivan Radoš.

  Radoš napominje da su „Mačkare“ manifestacija koja se održava pred sam post pred katolički Uskrs gde se vernici prepuste veselju i uživanjima a nakon toga 40 dana do Uskrsa se uzdržavaju raskošnog života.

  -Ovo je pokladni običaj, koji je zastupljen uglavnom na zapadu, kod zapadnih hrišćana. To je paganski običaj koji crkva nikada nije posebno podržavala ali u poslednje vreme se prilagođavamo savremenijim trendovima.- objašnjava sekretar Hrvatskog kulturno-umjetničkog prosvjetnog društva “Tomislav” Ivan Radoš.

   

  Boravivši u Golubincima jedan putopisac je napisao „Ima jedno prelepo selo u Sremu, vredni i marljivi ljudi žive u njemu, ali imaju tri dana u godini kad celo selo poludi“.

  Ovaj običaj predstavlja prikazivanje magijsko-religijske radnje i poklapa se sa dolaskom novog vegetacionog ciklusa. Tokom ove manifestacije meštani sela Golubinci pripremaju maske vezane za aktuelne društvene teme.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srem