• Ivanović: Žene dale trajni doprinos srpskoj kulturi

  „Ova izložba skreće pažnju na taj proces, ali, što je još važnije, i na imena nadarenih žena koje su svaka na svoj način dale trajni doprinos srpskoj kulturi.“

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Ivanović: Žene dale trajni doprinos srpskoj kulturi
  Foto: Ministarstvo kulture

  Državni sekretar u Ministarstvu kulture Miodrag Ivanović istakao je na otvaranju izložbe „Iz ženskog ugla“ u Galeriji Kuće Vojnovića da je poznato koliko se danas govori o potrebi svestrane afirmacije žena i njihovog stvaralaštva u Srbiji, kao i njihovom ravnopravnom uključivanju u sve segmente našeg društva, ali da se ponekad ne stiče utisak da pre naših dana s tim u vezi nije bilo iskoraka, kao da je staranje o ravnopravnosti građana i građanki nešto što od nedavno postoji.

  Кulturni centar Inđija priredio je u Galeriji Кuće Vojnovića izložbu „Iz ženskog ugla“, predstavljajući 13 znamenitih žena iz naše istorije koje su dale nemerljiv doprinos srpskom društvu i kulturi: sestre Ninković (Milica i Anka), Danicu Jovanović, Nadeždu Petrović, Dragu Spasić, Milku Marković, Sultanu Cijuk, Ilu Кofler, Maru Bogdanović Rosandić, Zusku Medvjeđovu, Anicu Savić Rebac, Ankicu Oprešnik i Zdenku Živković.

  Ova izložba skreće pažnju na taj proces, ali, što je još važnije, i na imena nadarenih žena koje su svaka na svoj način dale trajni doprinos srpskoj kulturi.- rekao je Ivanović.

  Dodao je da njihove aktivnosti, umetnička dostignuća i preokupacije u kulturnom i intelektualnom životu naše zemlje, od šeste decenije 19. do početka 21. veka, pokazuju značaj njihovog delovanja za srpsko društvo.

  Njihove zajedničke karakteristike bile su otvoreno postavljanje umetničkih i društvenih ciljeva, odlučnost da ih kreativnošću ostvare i da se talentom i znanjem nametnu kao ravnopravne članice društva, ali i da budu kreativne ličnosti sposobne da društvo vode napred, ne obazirući se na prepreke koje im je to isto drušvo postavljalo. Gledajući u ovakve primere iz prošlosti svakako ćemo i mi lakše ići u budućnost, zajedno sa tako brojnim talentovanim i odlučnim ženama koje u mnogim segmentima odlučno vode Srbiju napred. – poručio je Miodrag Ivanović.

  Izložba koju Кulturni centar Inđija realizuje u saradnji sa autorkom dr Jasnom Jovanov iz Novog Sada, biće otvorena do 12. maja 2024. godine.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Kultura

  Inđija: 14,7 miliona dinara za kulturu

  Komisija za izbor projekata u kulturi, a na predlog predsednika opštine Inđija, donela je odluku da dodeli ukupno 14.690.000,00 dinara udruženjima sa teritorije opštine Inđija koja su […]