• Izbori na Filozofskom fakultetu: Studenti mogu da „biraju“ samo jednu opciju

  Izbori za parlament Filozofskog fakulteta u Novom Sadu održaće se 16. aprila, a kandidaturu je predala samo jedna opcija – Savez studenata Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Izbori na Filozofskom fakultetu: Studenti mogu da „biraju“ samo jednu opciju
  Foto: 021.rs

  Za razliku od kolega iz Beograda sa Fakulteta političkih nauka i Pravnog fakulteta na čijim izborima se desila promena, novosadski studenti Filozofskog fakulteta mogu da glasaju za jednu, već aktuelnu listu – Savez studenata.

   S druge strane, neki fakulteti na novosadskom univerzitetu imaju drugačiji sistem biranja predstavnika studenata preko direktnih izbora gde se imenom i prezimenom biraju za studentske parlamente.

  Predsednik Izborne komisije prof. dr Milan Ajdžanović ukazuje na prepreke koje postoje na studentskim izborima, a koje su nastale promenom u Pravilniku.

  -Da bi se kandidovala neformalna grupa studenata, po izmenjenom članu 19 novousvojenog Pravilnika o sprovođenju izbora za Studentski parlament trebalo bi da prikupi potpise 10 odsto studenata Filozofskog fakulteta. Trebalo bi nešto više od 500 studenata da dođe u prostorije studentskih organizacija i da ispuni odgovarajući formular, a to je, kao što znate, teško izvodivorekao je Ajdžanović.

   Prof. Ajdžanović kaže da su mladi nemotivisani da se uključe i kandiduju za mesto u Studentskom parlamentu Filozofskog fakulteta. 

   -Mladi su danas, nažalost, često nezinteresovani, čak letargični, kada je u pitanju širi društveni kontekst jer smatraju da svojim angažovanjem ne mogu puno promeniti, bilo da je u pitanju neka vrsta političkog angažmana bilo nekog drugog od šireg značaja za zajednicu rekao je profesor. 

  Ajdžanović dodaje da su studenti demotivisani s nečim što ima bilo kakve veze s nekom vrstom angažmana koja se tiče političkih procesa, a to su, smatra, nasledili od svojih roditelja.

   -Jednom delu studenata, pretpostavljam, roditelji su preneli svoja iskustva i naknadna razočaranja iz svojih studentskih dana i doba protesta i, naročito, postpetooktobarskih dana- kaže Ajdžanović za 021.rs.

   Profesor objašnjava i to da studenti nisu obavešteni o svojim pravima i dužnostima unutar studentskih organizacija, izuzev poziva na žurke i poznate -„jade“, te je to još jedan od razloga zbog kog studenti uglavnom izbegavaju uključivanje u ovu vrstu aktivnosti. 

   Sagovornik 021.rs podseća na situaciju iz 2022. godine kada je Studentskoj reakciji, organizaciji koja je bila suprotstavljena Savezu studenata, zbog vrlo malog, beznačajnog proceduralnog previda bilo onemogućeno da bude učesnik izbora za studentski parlament.

   Tada je došlo do sukoba, kada je Mladen Cvijetić sa liste Studentska reakcija u saopštenju ove organizacije, izrazio sumnju u rad potpredsednika Izborne komisije Aleksadra M. Gajića. Cvijetić je tada istakao i to da je više od 600 potpisa za njihovu organizaciju obezvrednjeno zbog, kako je rekao, subjektivne sumnje Aleksandra Gajića da su potpisi potpisani istom rukom, istim fontom i stilom.

   Aleksandar Gajić je i za vreme ovih izbora potpredsednik Izborne komisije, a na pitanja u vezi s trenutnim izborima nismo dobili odgovore. 

  Prof. dr Milan Ajdžanović smatra da položaj studenata na fakultetu u velikoj meri zavisi od angažmana samih studenata.

   -Smatram da je važno da se studenti aktiviraju, i da taj angažman bude ciljan i produktivan a ne jalov i samo formalan, jer bi se na taj način njihov položaj na Fakultetu popravio, naravno, pod uslovom da misle da ima mesta za neke promene nabolje – rekao je profesor.

   

   

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Vojvodina