• Izborna komisija: Nismo nadležni da utvrđujemo usklađenost Zakona sa Ustavom

  Zbog toga što lista za lokalne izbore Srpske napredne stranke i ove godine nosi ime predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kampanja za fer izbore “Ferka” pokrenula je akciju organizovanog slanja prigovora na takav naziv liste. Međutim, građanima iz lokalnih izbornih komisija je odbijen prigovor kao neosnovan.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Izborna komisija: Nismo nadležni da utvrđujemo usklađenost Zakona sa Ustavom

  Građanske inicijative pokrenule su Kampanju za fer izbore –FERKA, tražeći da se predsednik države Aleksandar Vučić uzdrži od učešća u kampanji za izbore na kojima nije kandidat. Ovo se odnosi kako na njegovo učešće u funkcionerskoj kampanji, tako i na korišćenje njegovog imena u nazivima izbornih lista. Ovakva praksa jeste kršenje Ustava Srbije i fer izbornog procesa, kao i obmanjivanje birača budući da se pravi kandidati kriju iza imena predsednika države.

  Građani iz Stare Pazove koji su se priključili akciji su u prigovoru, između ostalog,  naveli da je članom 6. Ustava Republike Srbije (zabrana sukoba interesa) propisano da niko ne može vršiti državnu ili javnu funkciju koja je u sukobu sa njegovim drugim funkcijama, poslovima ili privatnim interesima.

  U prigovoru se dalje navodi da imajući u vidu nadležnost izborne komisije da se stara o zakonitom sprovođenju lokalnih izbora, pre proglašenja izborne liste Srpske napredne stranke izborna komisija je bila dužna da zatraži mišljenje Agencije za borbu protiv korupcije o (ne)postojanju sukoba interesa predsednika Republike koji je dao saglasnost da njegovo lično ime bude upotrebljeno u nazivu izborne liste čime je postao nosilac liste i da, iz ovih navedenih razloga, izborna komisija donese rešenje kojim poništava pobijerno rešenje o proglašanju liste sa imenom Aleksandra Vučića.

  Međutim, iz lokalne izborne komisije su odbili prigovor kao neosnovan navodeći, između ostalog,  da “nijednom odredbom Zakona o lokalnim izborima i Zakona o izboru narodnih poslanika nije propisana nadležnost izborne komisije da u postupku provere ispunjenosti uslova za proglašenje izborne liste traži mišljenje Agencije za borbu protiv korupcije”.

  Takođe, iz izborne komisije su saopštili da je uz ostalu zakonom propisanu dokumentaciju dostavljena i izjava Aleksandra Vučića iz Beograda, overena od strane javnog beležnika, da je imenovani saglasan da se njegovo lično ime koristi u nazivu koalicije – Aleksandar Vučić – Pazova sutra.  

  Opštinska izborna komisija u Staroj Pazovi u svom obrazloženju zaključuje da je prilikom odlučivanja o podnetoj izbornoj listi o svemu postupila u okviru propisanih nadležnosti i da nije nadležna da utvrđuje i ocenjuje usklađenost zakonskih odredaba koje uređuju postupak kandidovanja na izborima u skladu sa Ustavom Republike Srbije.

   

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srem