• Izdavači medija do 2025.godine APR-u će dostavljati još četiri dokumenta

  Od naredne godine izdavači medija biće u obavezi da Registru medija koji se vodi u Agenciji za privredne registre (APR) dostave još četiri nova dokumenta.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Izdavači medija do 2025.godine APR-u će dostavljati još četiri dokumenta
  Foto: Pixabay

  Dokumenta se odnose na rodnu ravnopravnost, zaštitu uređivačke politike, zapošljavanje osoba sa invaliditetom, kao i obezbeđivanje sigurnog radnog okruženja, predvideo je Zakon o javnom informisanju i medijima (ZJIM),  prenosi Udruženja novinara Srbije (UNS).

  Član 47 ZJIM propisuje šta se sve od podataka registruje u APR-u, a, za razliku od starog Zakona, od 1. januara 2025. godine izdavači medija biće u obavezi da registratoru dostave:

  – dokument kojim su predviđene interne mere i procedure za postizanje rodne ravnopravnosti;

  – dokument kojim su predviđene mere i procedure za zaštitu uređivačke politike;

  – dokument kojim su predviđene mere i procedure za zapošljavanje osoba sa invaliditetom i

  – dokument kojim su predviđene mere i procedure za obezbeđivanje sigurnog radnog okruženja za novinare i medijske radnike.

  Na pitanje UNS-a kako bi trebalo da ovi dokumetni izgledaju, kao i koja će biti procedura za registrovanje navedenih podataka i dokumenata, iz APR-a su odgovorili da još uvek ne mogu sa sigurnošću da kažu u kojoj formi će se ovi dokumenti dostavljati, ali da će Agencija uputstva objaviti blagovremeno, a sva dokumenta „početi da registruje i objavljuje od 1. januara 2025. godine“.

  Za nedostavljanje ovih dokumenata Zakon nije predvideo kaznene odredbe.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija