• Jedna od 6 osoba starijih od 65 godina trpi nasilje dok svaka 24 nasilje i prijavi

  Povodom 15. juna Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad starija u inđijskoj biblioteci održano je predavanje na ovu temu na kom je govorila Nataša Todrović stručna saradnica Crvenog krsta Srbije i psihološkinja a u okviru projekta “Zdravo starenje u prekograničnoj oblasti – HEAL“.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Jedna od 6 osoba starijih od 65 godina trpi nasilje dok svaka 24 nasilje i prijavi
  Foto: IN Medija

  Statistika govori jedna od 6 osoba starija od 65 godina trpi nasilje, dok nasilje prijavi jedna od 24 osobe, podatak je koji je iznet na predavanju u inđijskoj bibliogteci koji je organizovao Crveni krst Inđija.

  -Postoji nekoliko vrsta nasilja, fizičko, psihičko,  ekonomskoa, seksualno i zanemarivanje. Prema istraživanju koje je sprovedeno u Srbiji čak 19,8% starijih preživi neko od navedenih nasilja. Fizičko nasilje preživi 3,6 % osoba preživi nasilje u Srbiji. U istom istraživanju čak 11% starijih tvrdi da je preživelo neku vrstu ekonomskog nasilja, pod tim nasiljem se podrazumeva uzimanje novca, kartica i imovine. O seksualnom nasilju stariji ne žele da pričaju to je još uvek tabu tema. Zanemarivanje kao vrsta nasilja je napuštanje starije osobe i nevođenje računa o zdravstvenim.- kazala jeza IN Medija master psiholog, stručni saradnik Crvenog krsta Srbije i predsednik Gerontološkog društva Srbije Nataša Todorović.

  Istraživanje je pokazalo se da u Srbiji 16% starijih žena starosti od 65 do 74 godine doživelo je neki oblik nasilja  nakon navršene 65. godine života. Ovaj vid nasilja je prilično prikriven, žrtve se retko odlučuju da prijave, u našem uzorku samo je jedna starija žena prijavila nasilje. Starije žene uglavnom trpe nasilje iz različitih razloga, iz straha, stida, ekonomske zavisnosti, a ujedno su prisutni i jaki patrijahalni obrasci. Od navršenih 15 godina 40% žena doživelo je neki oblik nasilja od strane sadašnjeg ili bivšeg partnera, dok je u prethodnih 12 meseci (nakon navršene 65. godine starosti) to iskustvo imalo 7,7% žena. Najrasprostranjenije je psihičko nasilje, koje je doživelo 38% žena od navršenih 15 godina i 7% žena tokom poslednjih 12 meseci (nakon navršene 65. godine starosti).

  Todorović navodi da je u daljem radu na prevenciji potrebno je edukovati starije žene o nasilju i različitim formama nasilja, faktorima rizika, kao i o načinima postupanja svih delova sistema prilikom prijave nasilja. Neophodno je obezbediti usluge psihosocijalne podrške starijim ženama. Potrebno je uključiti u kontinuiranu obuku stručnih radnika poseban deo koji se odnosi na specifičnosti nasilja nad starijim ženama, kao i omogućiti da se na lokalnom nivou obezbedi bolja koordinacija svih aktera.

  Potrebno je takođe raditi i na podizanju svesti javnosti o nasilju nad starijim ženama kroz različite kampanje a vrlo važna aktivnost je borba protiv diskriminacije i promena slike o starijim ženama kako bi se promovisao njihov dobrinos u društvu i zajednici. kao aktivnim članovima društva koje doprinose svojim porodicama, zajednici i društvu.

  Ovogodišnji 15. jun obeležili smo u okviru projekta “Zdravo starenje u prekograničnoj oblasti – HEAL“. Predavanje na temu nasilja nad starijima održala je Nataša Todorović, master psiholog, stručni saradnik Crvenog krsta Srbije i predsednik Gerontološkog društva Srbije, stručnjak za ovu oblast. Prisutni na ovom predavanju sa velikom pažnjom su slušali sve što je ona iznosila, naročito brojne primere iz istraživanja koje je radila tokom niza godina u kojima se bavi ovom temom. Zainteresovanost publike mogla se potvrditi i na kraju kada su mnogi imali pitanja za nju, kao i potrebu da joj se lično obrate po završetku zvaničnog dela. Neizmerno smo zahvalni što nam je ukazala čast i održala predavanje kod nas.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo

  Letovanje za decu iz socijalno ugroženih porodica

  Grupa od pedesetoro dece iz socijalno ugroženih porodica iz inđijske opštine 25. jula putuje na more u Baošiće, u odmaralište Crvenog krsta Srbije, saopšteno je iz lokalne […]

  Poklon laptopovi za školsku 2022/23 godinu

  Sa godinu dana zakašnjenja, danas su uručeni laptopovi vukovcima, sportistima i učenicima koji su postigli rezultate na republičkim takmičenjima za školsku 2022/23 godinu. […]