• JKP ‘Vodovod i kanalizacija’: Plan za rast broja zaposlenih žena, ali hoće li već zaposlene dobiti liderske pozicije?

  Da bi rešili nedostatak broja žena na liderskim pozicijama JKP „Vodovod i kanalizacija“ planira zapošljavanje većeg broja žena, dok prema planu već zaposlene dame nisu u trci za liderske pozicije.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  JKP ‘Vodovod i kanalizacija’: Plan za rast broja zaposlenih žena, ali hoće li već zaposlene dobiti liderske pozicije?
  Foto: IN Medija

  Krajem decembra prošle godine direktor JKP „Vodovod i kanalizacija“ Dragoljub Trifunović doneo je „plan plan upravljanja rizicima od povreda pricipa rodne ravnopravnosti“. U planu se može videti da je u ovom javnom preduzeću zaposleno 22,5% žena a da se u nadzornom odboru ne nalazi ni jedna žena. Rešenje ove pojave JKP“Vodovod i kanalizacija“ vidi u zapošljavanju većeg broja žena ne navodeći da li će iz redova već zaposlenih biti regrutovane na rukopvodeća mesta.

  U JKP“Vodovod i kanalizacija“ od ukupno 80 zaposlenih svega 18 su žene, od toga njih 4 imaju srednje obrazovanje dok njih šest ima više i 8 visoko obrazovanje. U izveštaju koji je dostupan, žene u JKP“Vodovod i kanalizacija“ zauzimaju maksimalan procenat kada je u pitanju viša škola dok je fakultetsko obrazovanje ravnomerno raspodeljeno po polovima.

  Rodna ravnopravnost i sprečavanje nasilja nad ženama utvrđena lokalnim akcionim planom

  Zanimljivo je da među zaposlenima nema mladih žena u starosnoj dobi od 21 do 30 godine, osim toga žena nema ni u nadzornom odboru ovog preduzeća. Odnosno na rukovodećim mestima na kojima se donose odluke žene nisu zastupljene.

  Ova činjenica je i navedena kao visokorizična te se u narednom periodu, koji nije precizran, navodi da će biti posvećena posebna pažnja da se sadašnje stanje stvari izmeni u korist žena i prilagodi zakonima.

  U sumiranju potrebnih prilagođavanja zaključeno je da će se ženama i muškarcima dati podjednaka prava kada je u pitanju upravljanje, napredovanje te da će se raditi na edukaciji zaposlenih i uvođenje rodno ravnopravnog narativa u okviru zaposlenih. Takođe predviđeno je da dostupnost dodatnog obrazovanja i usavršavanja.

  Da bi rodna nejednakost u redovima ovog preduzeća bila ispravljena planirano je dodatno zapošljavanje većeg broja žena koje bi zauzele rukovodeća mesta dok odlukom nije navedeno da li će žene iz već postojećeg kadra biti birane za rukovodeća mesta.

   

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Inđija