• Jovanović: Gde je nestalo 5 hiljada evra?

  Zemljoradnici iz Кrčedina i Novih Кarlovaca želeli su da obrađuju 10 hektara zemlje, koja se nalazi u sklopu buduće regionalne sanitarne deponije, ali im je rečeno da je zemlja već zakupljena, tvrdi odbornik GG „Građanin“ u SO Inđija Strahinja Jovonović. Prema njegovim rečima, paori iz Krčedina i Novih Karlovaca redovno prate konkurse i javne pozive, […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Jovanović: Gde je nestalo 5 hiljada evra?
  Foto: Pixabay

  Zemljoradnici iz Кrčedina i Novih Кarlovaca želeli su da obrađuju 10 hektara zemlje, koja se nalazi u sklopu buduće regionalne sanitarne deponije, ali im je rečeno da je zemlja već zakupljena, tvrdi odbornik GG „Građanin“ u SO Inđija Strahinja Jovonović.

  Prema njegovim rečima, paori iz Krčedina i Novih Karlovaca redovno prate konkurse i javne pozive, ali nisu videli da je objavljen konkurs za to zemljište, niti javni poziv, jer ga nije ni bilo. Pored toga, kaže Jovanović, iako je tih 10 hektara upisano kao građevinsko zemljište, ono se obrađuje.

  Na lokaciji gde je smeštena buduća regionalna sanitarna deponija postoji 10 hektara obradivog zemljišta koje neko obrađuje i tu informaciju smo dobili od poljoprivrednika. Ono što je sporno tu, to je činjenica da novac od zakupa, odnosno arende, nigde nije prikazan. Nema tog novca ni u izveštajima Javnog preduzeća „Ingrin“, koje rukovodi sanitarnom deponijom – objašnjava Jovanović za IN Medija.

  Grubom računicom, u ovoj zoni se za arendu uzima 400 do 500 evra po hektaru, na godišnjem nivou. Ovde je dato u arendu 10 hektara, to znači da nigde nije prikazano 5 hiljada evra na godišnjem nivou. Znači, samo za godinu dana neko je uzeo 5 hiljada evra i mi hoćemo da znamo ko. Pored toga, interesuje nas po kom kriterijumu i kome je ovo zemljište dato u zakup, jer konkursa i javnih poziva nije bilo – dodaje Strahinja Jovanović.

  Strahinja Jovanović

  Podsetimo, još 2005. godine opština Inđija je pokrenula inicijativu za izgradnju regionalne deponije, potpisan je Sporazum o saradnji i formiranju regiona za upravljanje čvrstim komunalnim otpadom, što čini prostor na kome živi nešto više od 250.000 stanovnika.

  Potpisnici Sporazuma su bile opštine Inđija, Stara Pazova, Ruma, Irig, Šid, Sremski Karlovci i Pećinci.

  Međutim, ni nakon 16 godina regionalna deponija nije stavljena u funkciju, a pojedine opštine potpisinici Sporazuma, pronašle su drugo rešenje za odlaganje komunalnog otpada.

  Od realizacije projekta se nije odustalo, pa sadašnja vlast u Inđiji kao rešenje za završetak regionalne deponije vidi ulazak u javno – privatno partnerstvo.

  Uspostavljen je kontakt sa potencijalnim investitorom, firmom „Ecogreen investments“ iz Dubai-ja. Generalni menadžer te firme iz Ujedinjenih Arapskih Emirata je državljanin Turske Cagatay Uraz.

  Projekat je dobio “zeleno svetlo” kako Komisije za javno – privatno partnerstvo tako i lokalnog parlamenta.

  Međutim, prema izveštaju JP „Ingrin“, koji je usvojen na sednici SO Inđija 26. avgusta 2021. godine, pandemija virusa korona je zaustavila projekat.

  Više o izgradnji regionalne sanitarne deponije u Inđiji možete pročitati ovde.

  Miodrag Blečić (IN Medija)

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Inđija

  GG „Inđija i ti“ u akciji povodom Dana planete

  U susret današnjem Danu planete zemlje, preko 50 aktivista i aktivistkinja Grupe građana “Inđija i ti” u subotu 20. aprila očistilo je okolinu Jarkovačkog jezera i prikupilo 103 džaka […]

  Šta inđinčani očekuju od buduće vlasti

  Građani Inđije nakon lokalnih izbora, koji su zakazani za 2. jun, očekuju da naredna vlast reši probleme na koje su im građani ukazivali prethodnih godina. […]