• JP Ingas preti potrošačima isključenjem, dok im institucije i klubovi duguju 474 hilljade evra

  Opomene pred isključenje potrošačima JP “Ingas” poslalo 27. marta upozoravajući da će predmete predate izvršitelju ukoliko dugovanja u roku od 10 dana. Sa druge strane ovom preduzeću na osnovu pozajmica javna preduzeća i sportski klubovi duguju 55,4 miliona dinara, prema tvrdnjama dugovanja datiraju “od prethodne vlasti”.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  JP Ingas preti potrošačima isključenjem, dok im institucije i klubovi duguju 474 hilljade evra

  U izveštau o radu JP”Ingas” navedeno je da su dugovanja na osnovu pozajmica 55,4 miliona dinara, najveći dužnik je Savez sportova 32,2 miliona dinara, zatim sledi JP Inđija put sa 15,7 milona dinara i 4,9 miliona FK Inđija. Ostali dužnici su sportski klubovi i njihova dugovanja su ispod million dinara. U izveštaju se navodi te pozajmice ogu da se odraze na likvidnost samog preduzeća.

  -U tih 55 miliona verujem da ima mnogo pozajmica koje su se desile pre 2016. godine odnosno perioda kada smo mi preuzeli odgovornost. Svako dugovanje mora da se vrati, na način da se napravi reprogram ili slično. Jer je to na raspolaganju svakom korisniku. – kazao je predsednik opštine Vladimir Gak.

  Gak je najavio da će se detaljno uputiti u dugovanja javnih preduzeća prema Ingasu i napomenuo da zbog “dugovanja koji sui m ostavili prethodni nisu imali da isplate plate”

  -Apsolutno se slažem sa konstatacijom predsednika, apsolutno smo mi največi deo duga nasledili. Ko želi da se upozna sa tim može da dođe i pogleda. Ja se ne sećam da smo se zadužili, minimalno, mminimalno, posebno dok sam ja director ovde ni ne sećam se da smo se nešto minimalno zadužili ovde u ovom sistemu. Najveći deo duga je stari dug od pre 2016. godine. – rekao je director JP Ingas Zoran Milićević.

  Pravnici za IN Medija kažu ukoliko je istina da su dugovanja odnosno pozajmice nastale pre 2016.godine to znači da uskoro ti dugovi mogu da zastare. Ukoliko dugovanje datira deceniju ono zastareva.

  Na upit IN Medija da se dostavi po kom osnovu je pozajmica data svim dužnicima, dakle ugovori o zajmu, kada je i da li Ingas pokušao prinudnu naplatu dugovanja kao i da li je i ko platio svoj dug po osnovama dugovanja. I na kraju potrebno je izjašnjenje iz kog razloga JP Ingas nije utužio dužnike, odgovor direktora Miličevića nije stigao.

  Ali stigle su opomene pred isključenje – građanima

  Na adrese potrošača prirodnog gasa u Inđiji, stigla su gotovo preteća pisma iz JP Ingas. Potrošačima je stiglo obaveštenje ispisano velikim slovima da ukoliko ne uplate dug u roku od deset dana od dana pisanja obaveštenja biće obustavljena isporuka gasa te da će predmet biti predat izvršitelju „što će vam prouzrokovati dodatne troškove“.

  Podsetimo, računi za utrošeni gas za januar koji su isporučeni na adrese potrošača u Inđiji izazvali su nevericu. Razlika u računu za prvi mesec 2024. i decembar 2023. godine su od 7 do 20.000 dinara. U JP Ingas su tada objasnili da je na visinu računa uticala prosečna januarska temperatura, praznici i korekcija cene kvaliteta gasa koju određuje Srbijagas.

  Potrošačima su stigli znatno uvećani računi sa 24 na 31 hiljadu, sa 20.000 na 36.000 dinara, rekorder u visini računa je dvočlana porodica koja greje 120 kvadrata i razlika u računu decembar/januar je 20.000 dinara.

  Na besplatnoj info liniji (0800252250) za IN Medija su objasnili da je na visinu januarskog računa pre svega uticala prosečna temperatura u tom mesecu zatim novogodišnji praznici kada su ljudi više kući a onda i korekcija gornje toplotne vrednosti gasa.

  Iako je predsednik opštine kazao da “svako dugovanje ora da se vrati kroz reproglram ili sličnu olakšicu” u Ingasu tvrde da mogućnost reprograma ili olakšica pri plaćanju visokih računa još uvek nije u opticaju „što ne znači da Nadzorni odbor neće odlučivati o tome“ poručuju iz informativnog centra Ingasa.

  -Za sad nemamo nikakvu odluku dobavljača odnosno Srbijagasa kao ni odluku našeg Nadzornog odbora, ali to ne znači da je ta mogućnost isključena. – objašnjavaju.

  Podsetimo, cena gasa je od 1. novembra prošle godine uvećana za 10 odsto. U proseku cena po kubnom metru porasla je sa 43 na oko 47 dinara.

  Prema procenama Srbijagasa, za prosečnu potrošnju od oko 400 kubika, računi su trebali biti veći za oko 1.200 dinara.

   

   

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Inđija

  Javna rasprava o rebalansu budžeta od 27. aprila

  U ponedeljak, od 10 sati, održaće se sednica Opštinskog veća na kojoj će većnici doneti Zaključak o sprovođenju javne rasprave o Nacrtu Odluke o izmenama i dopunama Odluke o budžetu opštine […]