• Ko i kako sme da kontroliše električno brojilo?

  Električna brojila, uređaji koji mere utrošak struje u domaćinstvu, moraju da budu obeležena posebnim plombama koje označavaju da su ona ispravna, odnosno pravilno baždarena. Mnoga od njih to nisu, pa se često dešava da zbog toga Elektrodistribucija potrošače optuži kako su nelegalno koristili struju, kažu za Novu ekonomiju u Udruženu za zaštitu potrošača Prosperitet iz Novog Sada.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Ko i kako sme da kontroliše električno brojilo?
  Foto: IN Medija

  Često dobijajamo reklamacije i pritužbe građana na Elektrodistribuciju, iz svih gradova u Srbiji. Jedan zajednički imenitelj svim tim pritužbama je – aljkavost u radu i neodgovornost (nadležnih). – kaže za Novu ekonomiju  predstavnik tog udruženja, inženjer,  Radomir Ćirilović.

  On dodaje kako je to kontinuirana loša praksa, i problem koji se ne otklanja, i pored toga što su domaća udruženja za zaštitu potrošača „mnogo puta intervenisali u vezi sa (ovim) pitanjem“.

  Skrećemo pažnju na često neosnovane otužbe Elektrodistibucije da pojedini građani koriste električnu energiju mimo mernog uređaja, odnosno optužuju ih da kradu struju, prosto rečeno. Međutim, to ničim ne dokazuju. U praksi imamo puno predmeta gde oni zaista nemaju materijalni dokaz za takvu tvrdnju. – kaže sagovornik Nove ekonomije.

   Ćirilović kaže i da u Elektrodistribuciji na taj način čine nepoštenu poslovnu praksu tako što potrošača „dovode u zabludu“.

  Dakle šta se dešava u slučaju da Elektrodistribucija dođe i otvori orman (ili neki njihov inkasant), on zatekne kobojagi, što bi narod rekao otkinutu plombu. – dodaje Ćirilović.

  On podseća da plombe na brojilu ne sme niko da dira i koje govore kada je baždaren merni uređaj.

  Tamo ima utisnuto koja je godina (023, 022, 012…) kada je baždaren uređaj.

  Sve dokle se tu nalaze plombe, na osnovu kojih se može vizuelno može utvrditi da li vam je merni uređaj baždaren, on se tretira kao ispravan.

  „U Sbiji je baždareno samo 600.000 brojila“

  Mi imamo 3,6 miliona mernih uređaja u Srbiji. Od toga, po nekoj našoj evidenciji i informaciji, saznanjima, negde oko 600.000 se samo uredno održavaju i baždare, shodno Zakonu o metrologiji, Zakonu o energetici, Uredbi o isporuci električne energije i drugim aktima, odnosno podzakonskim aktima. – objašnjava Ćirilović.

  On podseća da je, u vezi sa svim mernim uređajima, krucijalni i esencijalni zakon, osim Zakona o energetici i Zakon o metrologiji.

  Kako objašnjava, prema zakonu, korisnici mernih uređaja, dužni su da podnose na overavanje merila u skladu sa Zakonom o metrologiji i propisima donetim na osnovu ovog zakona.

  Kako dodaje sagovorni portala, jedan od bitnih propisa je Pravilnik o vrstama merila koja podležu zakonskoj kontroli.

  Zatim, dužni su da vode evidenciju o merilima koja sadrži, naročito, podatke o početku, upotrebi, kao i o održavanju i upotrebi merila, u skladu sa propisima.

  Vlasnici, odnosno, korisnici merila dužni su da merilo koje više ne upotrebljavaju na vidnom mestu označe oznakom merilo nije u upotrebi.

  Odredba Ćlana 26. Zakona o metrologiji, govori nam da je obaveza imaoca, odnosno korisnika merila (ne samo što se tiče brojila, nego i gasomera, vodomera i ostalog) a bliže se reguliše (navedenim) pravilnikom gde se tačno kaže u kom roku merilo mora da se baždari, podseća naš sagovornik.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija