• Koalicija za slobodu medija: Bez slobodnih medija nema ni slobode izbora

  Sistemsko uništavanje temeljnih demokratskih vrednosti na kojima počivaju savremena civilizovana društva može zaustaviti samo otpor građana.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Koalicija za slobodu medija: Bez slobodnih medija nema ni slobode izbora

  Koalicija za slobodu medija pozvala je građanke i građane Srbije da podrže novinarske i medijske profesionalce i pruže otpor gušenju medijskih sloboda kako bi zaštitili i svoja građanska prava i slobode.

  Danas na Svetski dan slobode medija 3. maja upozoravamo javnost da gušenje slobodnih medija u Srbiji, te stalna izloženost pritiscima, pretnjama i javnom ličnu novinara koji rade u javnom interesu – predstavljaju ozbiljnu pretnju za slobodu svakog pojedinca.

  Posledice dugogodišnjeg urušavanja medijskih sloboda već živimo, i one se ogledaju u tabloidizaciji javnog govora, normalizaciji nasilja i govora mržnje, propagandističkom informisanju koje sužava izborna prava građana, ali i u degradaciji zdravstvenog i obrazovnog sistema, prava radnika, te ugrožavanju bezbednosti građana.

  Sistemsko uništavanje temeljnih demokratskih vrednosti na kojima počivaju savremena civilizovana društva može zaustaviti samo otpor građana.

  Nametanje jednoumlja umesto demokratske participacije građana, pravila jačega umesto vladavine prava, propaganda umesto informisanja u interesu javnosti… moguće je samo ukoliko kao društvo to dozvolimo.

  Promoteri nasilja danas otvoreno pozivaju na linč novinara i svih onih koji se usude da slobodno misle. Ako se građani tome ne suprotstave, sutra stvarno neće biti nikog da izvesti o tome kad zakucaju na njihova vrata.

  Zato se borba za slobodne medije tiče svih nas. Od tog odgovora građana zavisi da li će društvo odabrati slobodu ili podaništvo.

  Apelujemo na građane da se odupru normalizaciji nasilja i ne dozvole da svoju slobodu i svoje pravo na demokratske institucije potčine interesima političkih siledžija.

  Podsećamo da je Svetski dan slobode medija 3. maj ustanovljen odlukom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija kao podsetnik vladama svih država da su dužne da poštuju i podržavaju pravo na slobodu izražavanja zagarantovano članom 19 Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima.

  Koaliciju za slobodu medija čine: Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija „Lokal Pres“, Slavko Ćuruvija Fondacija i GS KUM Nezavisnost.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Napadnit novinar Radara Vuk Cvijić

  Vuk Z. Cvijić, novinar Radara, fizički je napadnut danas na ulici u centru Beograda. Njega je pesnicom u glavu udario urednik Srpskog telegrafa Milan Lađević kojeg je sreo u Kosovskoj […]