• Koalicija za slobodu medija: Najava gašenja O radija atak na medijske slobode i javni interes mladih

  „Obavestićemo OEBS, Delegaciju EU u Srbiji, te sve relevantne novinarske i medijske međunarodne organizacije“

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Koalicija za slobodu medija: Najava gašenja O radija atak na medijske slobode i javni interes mladih

  Koalicija za slobodu medija pozvala je danas rukovodstvo Radio-televizije Vojvodine da se izjasni o namerama vezanim za dalje funkcionisanje Omladinskog radija pokrajinskog javnog servisa. Prenosimo saopštenje u celosti:

  Koalicija za slobodu medija poziva rukovodstvo Radio-televizije Vojvodine da se izjasni o namerama vezanim za dalje funkcionisanje Omladinskog radija pokrajinskog javnog servisa.Apsolutno je neprihvatljivo da zaposleni u redakciji O radija o “planu” generalnog direktora RTV-a da ukine taj medij saznaju iz drugih medija, a da im se niko od rukovodstva prethodno nije obratio niti obrazložio takvu “odluku”.

  Plasiranje u javnost navodnih odluka rukovodstva RTV-a o gašenju Omladinskog radija RTV-a preko trećih lica je neprofesionalno, neozbiljno, ali i opasno – jer podseća na metode svojstvene autoritranim sistemima sklonih samovlašću.

  Ukoliko je takva odluka zaista doneta, način njenog saopštavanja neprihvatljiv je i sa stanovišta odgovornosti rukovdstva RTV-a prema građanima koji finansiraju pokrajinski javni servis.

  Takva odluka, ukoliko je doneta, u suprotnosti je i sa zakonskom ulogom javnih servisa, javnim interesom i ugrožava medijske slobode.

  Podvlačimo da je Zakonom o javnim medijskim servisima posebno istaknuta uloga javnog servisa u ostvarivanju javnog interesa, a O radio je upravo primer medijskog sadržaja koja je u funkciji javnog interesa, primer koji bi trebalo da slede i drugi medijski programi RTV-a, a pre svega kada su u pitanju informtivni sadržaji.

  O radio je multimedijalna platforma namenjena mladima, koji promoviše najviše standarde etike i profesije, koji ne šmnika stvarnost i ne glorifikuje političke i druge moćnike – dakle upravo ono što i treba da radi javni servis i što bi trebalo da rade i ostale programske celine u sklopu Javne medijske ustanove Vojvodine (RTV).

  Posebna vrednost O radija jeste u tome što se obraća mladoj publici, populaciji koja je apsolutno marginalizovana u javnom prostoru, što potvrđuju brojna relevantna istraživanja.

  Ovaj najmlađi medij u sastavu RTV-a ove godine trebalo je da obeleži deset godina od osnivanja, a u prvoj deceniji rada bili su više nego uspešni, što je prepoznala i profesionalna zajednica.

  Pobedili su ma međunarodnom takmičenju evropskih javnih servisa Radio battle 2016. Dva puta novinarke O radija dobijale su nagradu Novosadske novinarske škole za najboljeg mladog novinara/novinarku.

  Dva puta dobijali su nagradu “Refleksija” za etičko izveštavanje o siromaštvu, a više puta su nagrađivani za etičko izveštavanje o mentalnom zdravlju. Dobili su i nagradu “Hilda Dajč” za 2023. godinu.

  O radio je i deo međunarodne mreže podunavskih radio stanica “Danube streamwaves”, koju čine mediji iz Nemačke, Austrije, Mađarske i Srbije.

  U godišnjim izveštajima Krovne ogranizacije mladih Srbije (KOMS) više puta su istaknuti kao omladinski medij koji se objektivno i profesionalno bavi mladima i temama koje zanimaju mlade, pre svega iz oblasti ekologije, aktivizma i mentalnog zdravlja. Posebno je istaknuto da više od 90 odsto njihovog sadržaja čini medijska inicijativa, odnosno, sadržaji i teme koje sami pokreću.

  Za nepunih deset godina kroz Oradio je prošlo oko pedesetak mladih novinara, od kojih najveći broj nažalost zbog “politke zapošljavanja” nije dobio priliku da ostane na Oradiju i RTV-u, već su bili prinuđeni da napuste pokrajinski javni servis i danas rade u brojnim drugim medijima.

  Koalicija za slobodu medija očekuje odgovor rukovodstva RTV-a o daljem statusu O radija i zaposlenih u toj redakciji.

  O dešavanjima u pokrajinskom javnom servisu i najavi gašenja medija namenjenog mladima – čime se uskraćuje ostvarivanje javnog interesa ove populacije i urušavaju medijske slobode – obavestićemo OEBS, Delegaciju EU u Srbiji, te sve relevantne novinarske i medijske međunarodne organizacije.

  Koaliciju za slobodu medija čine: Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija „Lokal Pres“, Slavko Ćuruvija Fondacija i GS KUM Nezavisnost.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Vojvodina

  Mladim poljoprivrednicima 148 miliona dinara

  Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu organizovao je dodelu ugovora, u vrednosti 148 miliona dinara, poljoprivrednim proizvođačima mlađim od 40 […]