• Koalicija za slobodu medija: Olivera Zekić promoviše nacizam, institucije da hitno reaguju!

  Koalicija za slobodu medija u svom saopštenju pita „Koga provocira Olivera Zekić promovišući nacističku uniformu – milione žrtava Holokausta?“

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Koalicija za slobodu medija: Olivera Zekić promoviše nacizam, institucije da hitno reaguju!

  Koalicija za slobodu medija zgrožena je besprizornim gestom predsednice Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) Olivere Zekić koja je na svom Telegram kanalu postavila profilnu fotografiju u nacističkoj SS uniformi, te još besprozornijim “objašnjenjem” da je to uradila “iz čiste provokacije”.– navosi se u saopštenju.

  U saopštenju se podseća da je SS divizija bila elitna formacija oružanih snaga Trećeg Rajha, odgovorna zanajstravičnije zločine počinjene tokom Drugog svetskog rata.

  Apsolutno je bestidno i degutantno i to što je u pokušaju pravdanja tog gnusnog čina Olivera Zekić za karikature Predraga Koraksića Koraksa i Dušana Petričića navela da su “mnogo gore” od uniforme koju je ona odabrala za fotomontažu kojom se promoviše na društvenim mrežama.- navovi se u saopštenju.

  Koalcija za slobodu medija je pozvala nadležne organe da što pre reaguju i primene Zakon o zabrani neonacističkih ili fašističkih manifestacija i zabrani upotrebe neonacističkih i fašističkih simbola.

  Prema članu 3. tog zakona, zabranjena je „proizvodnja, umnožavanje, skladištenje, prezentacija, veličanje ili na bilo koji drugi način širenje propagandnog materijala, simbola ili obeležja kojima se izaziva, podstiče ili širi mržnja ili netrpeljivost, propagiraju ili opravdavaju neonacističke i fašističke ideje i organizacije ili se na drugi način ugrožava pravni poredak. – navodi se.

  Od suštinke važnosti za ovo društvo jeste da, sem pravosudnih organa, na ovaj opasan čin reguju sve institucije sistema i javni akteri.

  Ukoliko to ne učine, biće poslata užasna poruka da u Srbiji postoji institucionalna podrška reafirmaciji nacističkih ideja, a time i svih strašnih posledica koje su one proizvele, ili koje bi tek mogle proizvesti. – kaže se u saopštenju.

  Nema veće pretnje po društvo od takve poruke, zaključuje se u saopštenju.  

  Koaliciju za slobodu medija čine Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija „Lokal Pres“ i Slavko Ćuruvija Fondacija.

   

   

   

   

   

   

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Poskupljuje pretplata za RTV i RTS

  Većinom od devet glasova danas je na sednici Odbora za kulturu i informisanje u Skupštini Srbije usvojen predlog izmene zakona o naplati takse za javni […]