• Koalicija za slobodu medija osudila pritiske na Fondaciju Slavko Ćuruvija zbog tužbe Milana Radonjića

  Koalicija sa slobodu medija osudila je danas pritiske na slobodu govora i pokušaj da se ućutka svaka kritika jednog režima, posle objavljivanja informacije da je Fondacija Slavko Ćuruvija dobila tužbu zbog neslaganja sa presudom Apelacionog suda kojom su oslobođeni optuženi za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Koalicija za slobodu medija osudila pritiske na Fondaciju Slavko Ćuruvija zbog tužbe Milana Radonjića

  U saopštenju se navodi da je Fondaciju tužio bivši načelnik beogradskog centra Resora državne bezbednosti Milan Radonjić, jedan od četvorice optuženih za ubistvo koji su u februaru oslobođeni odlukom Apelacionog suda.

  U međuvremenu, pojavile su se nezvanične informacije da će biti podnete tužbe i protiv medija, dodaje se u saopštenju.

  Koalicija podseća da su posle objavljivanja odluke Apelacionog suda, 2. februara ove godine, reagovale mnoge domaće i međunarodne organizacije.

  Iz Fondacije su se tada oglasili saopštenjem u kome je navedeno da „su oslobođeni oni koji su ubili novinara koga je tajna služba prisluškivala i pratila pre samog zločina, čije je ubistvo najavljeno na državnoj televiziji, sa kim su se obračunavali najviši državni zvaničnici, o kome su u državnim medijima plasirane monstruozne laži, čiju je imovinu država uništila, a njegove saradnike proganjala“.

  U saopštenju Fondacije nigde nisu pomenuta imena optuženih, ali Milan Radonjić je odlučio da putem Suda traži da mu Fondacija isplati 500.000 dinara zbog povrede ugleda i časti.

  Na suđenju za ubistvo Slavka Ćuruvije načinjeno je mnogo namernih i nenamernih propusta, što je pokazalo da ova vlast nije sposobna ili ne želi da se obračuna sa kriminalizovanim delovima tajne službe, koji su odgovorni za brojne zločine.

  Nećemo dozvoliti da nas ovi pritisci obeshrabre i nastavićemo da se borimo protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima, istakla je Koalicija koju čine Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija Lokal Pres, Fondacija Slavko Ćuruvija i KUM Nezavisnost.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Smenjen direktor Elektrodistribucije Srbije

  Direktor Elektrodistribucije Srbije (EDS) Bojan Atlagić razrešen je, umesto njega tu funkciju obavljaće Biljana Komnenić, dosadašnja direktorka tehničkog […]

  Likvidiran ubica policajca

  Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da je likvidiran ubica […]