• Kompanija Minth Holdings gradiće fabriku za proizvodnju električnih vozila u Inđiji

  Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici Zaključak o usvajanju teksta Memoranduma o razumevanju između Republike Srbije i privrednog društva Minth Holdings Limited, u cilju uspostavljanja novog proizvodnog pogona u Srbiji.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Kompanija Minth Holdings gradiće fabriku za proizvodnju električnih vozila u Inđiji
  Foto: IN Medija

  Planirano je da u toku desetogodišnjeg investicionog perioda nivo bude uloženo 870 mil EUR, kao i da bude zaposleno 2.220 radnika, navodi eKapija.

  Ovaj investicioni projekat, kako je saopšteno, obuhvata uspostavljanje novih pogona različitih namena: za automobilsku i industrije povezane sa automobilskom, za proizvodnju vozila i bicikala na električni pogon, za proizvodnju fotonaponskih delova i građevinskih materijala, kao i u cilju formiranja lanca dobavljača u određenim delatnostima, na lokaciji u Inđiji.

  Kineski Minth u Srbiji već ima proizvodne pogone u Loznici u Šapcu.

  Nedavno je kompanija Minth Automotive Europe, koja ima sedište u Loznici i koja se bavi proizvodnjom delova za motorna vozila, dobila je od države subvenciju za širenje proizvodnje od 23,5 mil EUR. Kompanija je deo kineske grupacije Minth Group, a novac se dodeljuju za drugu fazu izgradnje fabrike za proizvodnju delova auto-industrije u Loznici.

  Takođe, nedavno je i Međunarodna finansijska korporacija (IFC) objavila da razmatra odobravanje zajma kineskoj kompaniji Minth Group Limited za finansiranje proširenja poslovanja u Srbiji i Poljskoj u oblasti proizvodnje kućišta za baterije električnih automobila.

  Prema podacima IFC, ukupna vrednost Minthovog projekta širenja poslovanja u Srbiji i Poljskoj je 598 mil EUR, a navodi se i da se očekuje se da će ti projekti biti operativni do 2025. godine. Kada je reč o Srbiji, Minthovi planovi obuhvataju proširenje postojećih pogona kompanije Minth Automotive Europe DOO (MAE) za proizvodnju kućišta za baterije za električne automobile, u okviru postojećeg kompleksa u Loznici, kao i za podršku izgradnji tri proizvodne linije u Šapcu.

  Predsednik opštine Vladimir Gak je za novosadski Dnevnik najavio očekivanja da “jedna ozbiljna fabrika bude izgrađena u industrijskoj zoni”

  – Država je kupila 380 hektara, za pre svega automoblsku industriju. Govorimo o projektu koji je značajan za Srbiju i koji će promeniti čitav tok privrede u državi. Govorim o investciji koja treba da ima 5.000 zaposlenih. Pregovaramo sa nekoliko velikih imena automobilske indsturije ali ne smemo još da otkirivamo imena – rekao je Gak za „Dnevnik“.

  Podsetio je i na to da su bili pregovori i sa Volvom, ali da se projekat nije realizovao zbog odnosa Ukrajine i Rusije. 

  – Nije tajna da smo pregovarali sa Volvom. Bili smo na korak da završimo investiciju i da Volvo čitavu proizvodnju električnih vozila stacionira u Inđiji.  Nismo to realizovali ali smo u pregovorima sa nekim drugim brendovima automobilske industrije o kojima sada ne možemo govoriti, ali će u narednom periodu detalji o tome biti poznati – rekao je Gak.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Inđija

  Inđija: Od večeras nema restrikcija vode

  Nadležni u JKP “Vodovod i kanalizacija” Inđija saopštili su danas da su rezerve vode obnovljene te da nema više potrebe za restrikcijama […]

  Pokušaj samoubistva na jarkovačkom putu

  Prema nezvaničnim informacijama, danas oko 12:20 na putu ka naseljenom mestu Jarkovci pronađeno je telo muškarca koji je pokušao samoubistvo pucnjem u […]