• Krčedinska ada: Danas nastavak evakuacije novim brodom

  Evakuacija domaćih životinja koje su bile zarobljene na Krčedinskoj adi, zbog visokog vodostaja Dunava, danas će biti nastavljena i za to će biti angažovan novi brod.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Krčedinska ada: Danas nastavak evakuacije novim brodom
  Foto: MUP Srbija

  Evakuacija je započela u utorak, ali su se odmah pojavili problemi. Najpre je morala biti promenjena skela, jer prvobitna nije imala ogradu. Zatim se, posle svega dve ture, u kojima je evakuisano oko 60 životinja, pokvario brod.

  Na višim delovima Krčedinske ade bilo je zarobljeno oko 200 životinja, pre svega konja i goveda. Njima su u ponedeljak vatrogasci i vojska dopremali hranu.

  Nijedna životinja nije uginula, mada su dve u lošem stanju.

  Danas sledi evakuacija konja, što će biti najteži deo i predviđeno je osam prevoza jer na skelu staje oko 25 životinja.

  Prema rečima direktora Javnog preduzeća „Vojvodinašuma“, Kokai Rolanda, zvaničan zahtev za pomoć stigao im je tek u ponedeljak.

  Do sada ovako nešto nikad nismo radili. Mi smo za osam sati skelu dopremili preko 55 kilometara, a danas će nam pomoći privatnici, pošto se naš brod pokvario. Mi obezbeđujemo logistiku, ostalo procenjuju stočari. – kazao je Roland.

  Iz „Vojvodinašuma“ su ranije naveli da su na inicijativu Pokrajinske Vlade i molbu vlasnika stoke na raspolaganje stavili svoje ljudske i tehničke resurse.

  Zahvaljujući saradnji Ministarstva poljoprivrede, „Vojvodinašuma“, Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Ministarstva unutrašnjih poslova, pronađen je način zahvaljujući kojem će JP „Vojvodinašume“ obezbediti i finansirati skelu od 28 tona pomoću koje će životinje na bezbedan način, uz prisustvo Veterinarskih inspektora, biti prebačene na bezbedno.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Inđija