• Kuća Vojnovića: U petak izložba ,,Tekton ‘’ Jovana Dostanića i Mine Rakidžić

  Svečano otvaranje izložbe pod nazivom: ,,Tekton‘’, autora Jovana Dostanića i autorke Mine Rakidžić zakazano je za petak,14. juna, od 17 sati u Galeriji Kuće Vojnovića.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Kuća Vojnovića: U petak izložba ,,Tekton ‘’ Jovana Dostanića i Mine Rakidžić
  Foto: IN Medija

  Mina Rakidžić Dostanić (1991, Beograd) završila je 2013. osnovne a 2015. godine master akademske studije grafike na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. 2021. završila doktorske umetničke studije na istom fakultetu.

  Član je Udruženja likovnih umetnika Srbije od 2016. godine. Od 2019. godine zaposlena je na grafičkom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu u zvanju umetničkog saradnika. Dobitnica je više nagrada i stipendija.

  Jovan Dostanić (1992, Beograd) diplomirao je 2014. godine, a 2016 završio i master studije vajarstva na Vajarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu. 2022. završio doktorske umetničke studije na istom fakultetu. Priredio je šest samostalnih i učestvovao na više grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

  Dobitnik je nekoliko nagrada Fakulteta likovnih umetnosti za uspehe tokom studija. Školske 2016/2017. godine bio je angažovan na matičnom fakultetu kao student demonstrator na predmetu Vajarske tehnologije i Skulptura u metalu. Aktivno sarađuje sa nekoliko vajarskih ateljea, učestvujući u brojnim privatnim i javnim skulptorskim projektima u zemlji i inostranstvu, a njegovi radovi prisutni su više domaćih i stranih kolekcija.

  Izložba Tekton je zamišljena kao zajednički projekat Mine Rakidžić i Jovana Dostanića koji se sastoji iz crteža i skulptura. Projekat se zasniva na međusobnoj komunikaciji dva različita medija i njihovom reciprocitetu koji za cilj ima jednostavno formiranje vizuelnog sklada. Skulptorska forma je kroz fotoaparat prenešena je u dvodimenzionalnu sliku, koja je potom kroz virtuelnu pretragu povezana sa sličnim vizuelnim sadržajem. Kombinacijom fotografije skulpture i pronađenog sličnog sadržaja postaje predlog za crtež. Prema tom crtežu nastaje nova skulptura koja potom ponovo prolazi kroz istu proceduru.

  Izložba će biti otvorena za posetioce do 1. jula 2024. godine, radnim danima u periodu od 8 do 16 sati.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Kultura

  Revizija u Biblioteci od sutra do 16. avgusta

  U Narodnoj biblioteci „Dr Đorđe Natošević“, srede 10. jula do petka 16. avgusta biće sprovedena revizija knjižnog fonda. Biblioteka neće raditi sa korisnicima u Inđiji od 10. jula do 16. […]