• Kulturni centar istakao gradilišnu tablu tek nakon pitanja IN Medija znaju li da krše propise

  Od početka izvođenja radova na rekonstrukciji fasade Kulturnog centra Inđija na samom gradilištu izostala je Zakonom propisana gradilišna table sa informacijama o izvođaču radova, finansijeru i datumu početka i završetka radova.Na upit IN Medija upućen Kulturnom centru zašto nema gradilišne table KC je odgovorio potpuno neočekivano – postavkom table. Zanimljiva komunikacija Kulturnog centra Inđija sa […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Kulturni centar istakao gradilišnu tablu tek nakon pitanja IN Medija znaju li da krše propise

  Od početka izvođenja radova na rekonstrukciji fasade Kulturnog centra Inđija na samom gradilištu izostala je Zakonom propisana gradilišna table sa informacijama o izvođaču radova, finansijeru i datumu početka i završetka radova.Na upit IN Medija upućen Kulturnom centru zašto nema gradilišne table KC je odgovorio potpuno neočekivano – postavkom table.

  Zanimljiva komunikacija Kulturnog centra Inđija sa našim portalom poprimila je nove jedinstvene nivoe. Naime, rekonstrukcija fasade Kulturnog centra Inđija bez najave započeta je krajem oktobra, obim datum početka i završetka radova, izvođač radova kao ni finansijer istih nisu jasno istaknuti. O nepoštovanju propisa oko postavljanja gradilišne table IN Medija se obratila Kulturnom centru za objašnjenje koje je izostalo ali je 4 dana nakon upita postavljena tabla sa svim propisanim informacijama.Izvođač radova je DOO Tim gradnja Ivanišević koja je angažovana u nizu projekata lokalne samouprave.

  Prema zakonu, svako gradilište mora biti označeno gradilišnom tablom pre početka izvođenja građevinskih radova. Za obeležavanje gradilišta zadužen je investitor, znak mora biti postavljen na vidnom mestu, na desnoj strani ulaza u gradilište. Gradilišna tabla je obavezna za sve objekte za koje je izdata građevinska dozvola, bilo da se radi o novogradnji, rekonstrukciji, nadgradnji ili dogradnji ili rušenju. 

  Gradilišna tabla je tabla koju postavlja investitor, a koja mora biti po opisu propisanom zakonom i okačena na vidnom mestu na ulazu u gradilište. To je jedan od najosnovnijih elemenata koje svako gradilište mora da ima i pre nego što na njemu počnu bilo kakvi građevinski ili zanatski radovi. To je tabla na kojoj se, na jednom mestu, nalaze sve informacije o objektu i svi akteri koji učestvuju u izgradnji.

  Prema zakonu za postavljanje table odgovoran je investitor u ovom slučaju Opština Inđija, izvođač radova, dakle, ne postavlja gradilišnu tablu po sopstvenom nahođenju, već po nalogu investitora. Investitor se, naravno, može dogovoriti s izvođačem da gradilište označi i obeleži sam, shodno propisima. U slučaju izvođenja radova na Kulturnom centru Inđija čiji je investitor lokalna samouprava na samom početku prekršen je zakon.

  Postavljanje table nije obavezna u slučaju da se radovi izvode na privatnom posedu uz pomoć porodice ili prijatelja, ali je neophodno postaviti papir A4 formata na kom su prolaznici obavešteni o radovima radi njihove lične bezbednosti.

  Uzimajući u obzir propise IN Medija se obratila komunalnoj inspekciji opštine Inđija za informaciju da li su reagovali na nepostavljenje table izvođača radova.

  -Mi ne kažnjavamo, mi izlazimo po nalogu koji nam upućuje lokalna samouprava. – kazao je za IN Medija načelnik Odeljenja za inspekcijske poslove Branislav Mazinjanin.

  Isto pitanje IN Medija je uputila i ustanovi Kulturni centar na čijem se objektu izvode radovi, koji je razlog izostanka gradilišne table iako ih propisi na to obavezuju izuzimajući mogućnost da radove izvode prijatelji ili rodbina na privatnoj svojini. Odgovor je izostao ali je nakon 4 dana od pitanja IN Medija tabla postavljena.

  Izvođač radova na rekonstrukciji fasade Kulturnog centra je DOO Timgradnja – Invanišević iz Inđije koji su do sada izvodili radove na rekonstrukciji terase na inđijskom bazenu, skela u centru Inđije na ulazu u pijacu pripada ovoj firmi. Ovaj izvođač radova radio je i rekonstrukciju planinarskog doma Kozarica u Čortanovcima.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Inđija

  Lokalna SNS vlast opet napada novinare IN Medija

  Lokalna vlast reagujući na tekst našeg portala u kom se navodi da se od 11. marta niko nije obratio Sistemu 48, uputila je saopštenje u kom optužuje IN Medija da je „primer manipulacije […]