• Leševi zaraženih svinja danima na otvorenom

  U kompaniji „Energo zelena“ iz Inđije, koja ima dozvolu zbrinjavanja životinjskog otpada u slučaju zaraznih bolesti, ovih dana je zabeležen nesvakidašnji prizor, saznaje IN Medija. U krugu fabrike se nalazio orgoman broj uginulih zaraženih svinja a zbog tropskih temperatura se osetio nesnosan smrad.   Pored toga, navode izvori IN Medije krv i fekalije zaraženih životinja […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Leševi zaraženih svinja danima na otvorenom

  U kompaniji „Energo zelena“ iz Inđije, koja ima dozvolu zbrinjavanja životinjskog otpada u slučaju zaraznih bolesti, ovih dana je zabeležen nesvakidašnji prizor, saznaje IN Medija.

  U krugu fabrike se nalazio orgoman broj uginulih zaraženih svinja a zbog tropskih temperatura se osetio nesnosan smrad.  

  Pored toga, navode izvori IN Medije krv i fekalije zaraženih životinja se slivala u kanalizaciju umesto, kako kažu naši sagovornici, da su se leševi životinja skladištili i spaljivali oni su bukvalno naslagani na gomili, na otvorenom. Takva situacija je bila nekoliko dana ali su juče, uginule životinje prekrivene najlonom ali i dalje u krugu fabrike.

  Afrička kuga svinja (AKS) je prvi put stigla u Srbiju 2019. godine, postavljajući ozbiljnu pretnju domaćoj svinjarskoj industriji. Ova bolest je brzo prešla granice i proširila se među divljim i domaćim svinjama, stvarajući potrebu za hitnim merama suzbijanja širenja. U međuvremenu, nova prepreka se pojavila – problemi u zbrinjavanju životinjskog otpada, što je dodatno otežalo situaciju.

  Iako je Srbija preduzela niz mera kako bi suzbila širenje Afričke kuge svinja, uključujući karantine, uništavanje zaraženih svinja i podizanje svesti o merama prevencije među farmerima. AKS je predstavljala ozbiljan izazov za svinjarsku industriju u Srbiji, kao i za susedne zemlje u regionu. Ograničenje kretanja svinja, kontrola transporta i sprovođenje higijenskih mera bile su ključne komponente borbe protiv širenja bolesti.

  Dodatni problem je što je, prema mišljenju poznavaoca prilika u poljoprivredi i stočarstvu, država po svemu sudeći nedovoljno transparentno reagovala. Sagovornici IN Medija su napomenuli da je dokaz te tvrdnje i stanje u fabrikama koje imaju dozvolu za zbrinjavanja životinjskog otpada u slučaju zaraznih bolesti

  Inače, Energo zelena se ne bavi zakopavanjem uginulih životinja niti se može time baviti po zakonodavnom okviru ali u nekim slučajevima inspekcija može da naloži zakopavanje životinja ako postoji sumnja da bolest može da se prenese iz tog objekta, ukoliko je nepristupačan teren, te veterinar proceni da je adekvatnije izvršiti zakopavanje..

  I  farmeri sa kojima smo razgovarali kažu da je u Energo zelenoj najverovatnije došlo do kvara na mašinama za preradu mesa te da je zbog toga ogroman broj leševa životinja ostao u krugu kompanije.

  Naš izvor je takođe potvrdio tu priču navodeći da je juče veliki broj kamiona u kojima su leševi životinja ostao da čeka na istovar.  

  Naš sagovornik napominje da je takvo stanje bilo danima ali da je, prema njegovim rečima, o tome obaveštena i inspekcija jer su uginule životinje sada pokrivene najlonom za razliku od prethodnih dana.

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Inđija

  JKP Vodovod: Razumite nas

  Iz inđijskog Vodovoda odbili su za IN Medija da odgovore na kojim lokacijama su postavljene cisterne sa pijaćom vodom, odgovor na pitanja našeg portala odbili su da daju direktor preduzeća […]