• Mačkare u Golubincima 10. i 11. februara

  Tradicionalna manifestacija “Mačkare 2024.” biće održana 10-11. februara u Golubincima. Ove godine karneval ima poseban značaj obzirom da je ovo prva manifestacija od kako su Golubinci uvršteni na mapu Evropskih karnevalskih gradova.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Mačkare u Golubincima 10. i 11. februara

  Centralna manifestacija u vidu Karnevala biće održana 11.02.2024. god početkom u 14h (iz Zanatlijske ulice) dok će bina za predstavljanje učesnika biti postavljena ispred Šlosa.

  Najavljeno je učešće karnevalskih grupa iz Leskovca, Šapca i Banje Koviljače ali i dolazak brojnih grupa, kulturno umetničkih društava i škola iz okolnih mesta.

  Mačkare ili premundureni dani predstavljaju stari pokladni običaj star preko 250 godina, koji se tradicionalno održava u Golubincima. Poklade označavaju početak posta uoči većih praznika, u slučaju “Mačkare” – Uskršnjeg posta (40 dana pre Uskrsa). Ovaj običaj predstavlja prikazivanje magijsko-religijske radnje i poklapa se sa dolaskom novog vegetacionog ciklusa. Tokom ove manifestacije meštani sela Golubinci pripremaju maske vezane za aktuelne društvene teme, a iz godine u godinu broj gostiju i učesnika raste.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srem