• Mali: Posvećeni smo reformama, bez ugrožavanja investicionog ciklusa koji smo započeli

  Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas, u razgovoru sa komesarom Evropske unije (EU) za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varhejijem, da je Srbija posvećena reformama.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Mali: Posvećeni smo reformama, bez ugrožavanja investicionog ciklusa koji smo započeli
  Foto: 021.rs

  Dodao je da nema ugrožavanja investicionog ciklusa koji je Srbija počela.

  Mali je u Vladi Srbije sa Varhejijem razgovarao o daljem sprovođenju reformi u Srbiji u cilju daljeg razvoja procesa evrointegracija, a sastanku su prisustvovali i ministarka za evropske integracije Tanja Miščević, ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre.

  Na sastanku je ocenjeno da Srbija mora snažno da nastavi dalje reforme i razvoj, a Siniša Mali je zahvalio na podršci koju Srbija u tom procesu dobija od EU.

  Posvećeni smo reformama, bez ugrožavanja investicionog ciklusa koji smo započeli, u čemu je svaka podrška dobrodošla. – istakao je ministar.

  On je naveo da je Srbija kroz sve reforme koje je do sada sprovela, ali i kroz posvećenost daljem reformisanju svakog segmenta društva pokazala u poslednjoj deceniji svoju odlučnost da ostane na evropskom putu i pridruži se jedinstvenom evropskom tržištu na kome je i do sada ostvarivala najznačajnije ekonomske interese kroz trgovinsko partnerstvo.

  Mali je Varhejiju predstavio aktuelne ekonomske pokazatelje Srbije navodeći da  se beleži rekordno niska nezaposlenost uz rekordnu zaposlenost, te da je nivo javnog duga u ovom trenutku 47,6 odsto BDP-a dok evrozona beleži zaduženost od oko 89 odsto BDP-a.

  Mali je poručio da je Srbija u prvom kvartalu ove godine ostvarila rast BDP-a od 4,6 odsto te da se u prošloj godini slilo 4,5 milijarde evra stranih direktnih investicija.

  Kao bazu budućeg rasta Mali je označio organizaciju Međunarodne specijalizovane izložbe EXPO čiji će Srbija biti domaćin 2027. godine, ali i Program „Skok u budućnost – Srbija 2027“.

  On je sa Varhejijem razgovarao o daljim prioritetima reformske agende koju Srbija sprovodi, a gde je energetski sektor označen kao jedan od najvažnijih u kome se transformacija mora ubrzati.

  Komesar za susedsku politiku i proširenje EU je izrazio nadu da Srbija ostaje posvećena svom evropskom putu i ohrabrio novu Vladu Srbije da iskoristi trenutni zamah proširenja i sprovede neophodne reforme, uz podršku EU.

  Varheji je podsetio da je EU nedavno usvojila Plan rasta u vrednosti od šest milijardi evra za podršku partnerima sa Zapadnog Balkana.

  U tom kontekstu, pozdravio je rad Srbije na Reformskoj agendi i podsetio na mogućnosti koje se tako pružaju Srbiji u pogledu društveno-ekonomskog razvoja, uključivanja u Jedinstveno tržište EU i pristupnih pregovora.

  Komesar je ponovio i da Ekonomski i investicioni plan, u vrednosti od 30 milijardi evra, već daje rezultate.

  Kako je navedeno, plan je da se unapredi povezanost transportne, energetske i digitalne infrastrukture u okviru Zapadnog Balkana.

  Podseća se i da je EU već mobilisala više od polovine rog paketa, ulažući u Srbiju skoro 6,2 milijarde evra, donoseći koristi građanima i privredi, pa tako EU finansira modernizaciju železnica, obezbeđujući finansijski paket od 2,2 milijarde evra samo za brzu prugu Beograd-Niš.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija