• Malić: Izborna komisija naložiće uklanjanje izbornih plakata u blizini biračkih mesta svima pa i SNS

  Poništavanje glasanja na biračkom mestu može se tražiti na zahtev podnosioca proglašene izborne liste do 20. decembra u 20 sati, kao i na zahtev birača koji glasa na tom mestu, a o zahtevu se mora odlučiti u roku od 72 sata.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Malić: Izborna komisija naložiće uklanjanje izbornih plakata u blizini biračkih mesta svima pa i SNS

  Opštinska izborna komisija naložiće OO SNS Inđija da od 15.decembra budu uklonjeni plakati na prostorijama ove stranke u Inđiji i Novima Karlovcima, najavio predsednik Opštinske izborne komisije Nikola Malešević. Osim toga, unutar birčkih mesta gde se nalazi video nadzor parvo tajnosti glasa prilikom glasanja biće obezbeđeno prekrivanjem kamera. U suprotnom glasanje na  biračkom mestu koje ne ispunjava uslove može biti poništeno.

  Izborna komisija opštine Inđija u 10. novembra donela je odluku o određivanju biračkih mesta na kojima je određeno odnosno potvrđen broj biračkih mesta na teritoriji opštine Inđija. Broj biračkih mesta kao i njihove adrese ostale su nepromenjene u odnosu na prošle izborne procese.

  Pomoćna kancelarija od 50 kvadrata u Inđiji nalazi se tik uz glasačko mesto, predsednik Aleksandar Vučić koji je u ovoj izbornoj kampanji influenser maše glasačima na samo 3 metra od glasačkog mesta.

  Na mestu nekadašnjeg „Borova“ na nekoliko metara od Osnovne škole „Dušan Jerković“ u kojoj je glasačko mesto broj 7. smeštene su prostorije SNS koje su brendirane likom predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

  Slična situacija je I u Novim Karlovcima gde je mesni odbor SNS zakupio je četiri lokala u seoskom tržnom centru i brendirao u istom stilu koji se nalaze u blizini osnovne škole Slobodan Bajić Paja na kom se nalazi biračko mesto broj 31.

  Osim toga na biračkom mestu broj 17 u srednjoj školi “Mihajlo Pupin” u holu škole u kojoj se odvija glasanje postavljene su kamere za video nadzor a ispod njih se proteklih izbora nalazio glasački pult, što stvara sumnju glasača da se njihovo glasanje snima.

  -Sve političke stranke koje imaju svoje reklame bilo da su u pitanju bilbordi, plakati ili same prostorije biće obaveštene da u skladu sa Zakonom uklone svoja politička obeležja u krugu 50 metara od biračkih mesta I to najkasnije do početka izborne tišine. To važi za sve stranke pa samim tim I za SNS.-kazao je za IN Medija predsednik izborne komisije Nikola Malešević.

  On je istakao da do početka izborne tišine sve stranke moraju da ispoštuju propise dok je u vezi sa video nadzorom koji se nalazi iznad mesta za glasanje naveo da će kamere biti zaštićene od snimanja i kršenja prava tajnosti glasanja.

   Izborn tišina počinje da teče 14. decembra u ponoć i traje do 17. decembra u 20:00, odnosno do zatvaranja biračkih mesta. U slučaju ponavljanja glasanja na nekim biračkim mestima, važe ista pravila.

  Opštinska izborna komisija je srednji nivo izborne administracije u organizaciji parlamentarnih i predsedničkih izbora. One odlučuje i o zahtevima za poništavanje glasanja na biračkom mestu zbog nepravilnosti tokom sprovođenja glasanja a koje se tiče direktno birača koji imaju pravo na ovaj zahtev (na vašem biračkom mestu).

  Birači imaju parvo  podnošenja zahteva za poništavanje glasanja Opštinskoj izbornoj komisiji isključivo na biračkom mestu na kome je birač registrovan da glasa, u tri slučaja: ako su ugroženi sloboda i tajnost glasa i ako je birač neosnovano sprečen da glasa

  Kampanja u krugu manjem od 50 metara od biračkog mesta – kao što je deljenje političkih flajera, lepljenje plakata ili agitovanje aktivista političkih stranaka je jedan od najčešćih povreda biračkog prava na dan glasanja.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Izbori 2024