• Mihajlović: Rešenje leži u izgradnji transbalkanskog elektroenergetskog koridora

  Elektromreža Srbije (EMS) je objavila da u elektroprenosnom sistemu Srbije nije bilo problema zbog pada sistema u Crnoj Gori danas posle 12 sati. Zorana Mihajlović nekadašnja ministarka energetiike za IN Medija kaže da je jako važno da Srbija ulaže u svoj energetski sistem i da je suština rešenja u transbalkanskom koridoru.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Mihajlović: Rešenje leži u izgradnji transbalkanskog elektroenergetskog koridora
  Foto: Zoran Petrović

  Bez struje su danas bile skoro cela Crna Gora, delovi Hrvatske, BiH i Albanije.

  Korporativna direktorka za komunikacije i razvoj ljudskih potencijala EMS-a Gordana Raković Rudović rekla je agenciji Beta da su svi dalekovodi u Srbiji u pogonu.

  Bilo je problema u regionu, ali za delimični raspad sistema u regionu mi u EMS-u ne znamo uzrok. To će utvrditi kolege iz susednih država.-kazala je ona.

  Mediji su preneli da je do pada sistema došlo u Crnoj Gori, pa je bez napajanja strujom bilo skoro celo područje Crne Gore, a struju su imali samo Pljevlja i Žabljak.

   Bez struje su ostali Split, Šibenik, Omiš, Makarska, Dubrovnik, Zadar i brojna ostrva.

   U Bosni su bez struje, prema navodima medija, bili i Sarajevo, Tuzla, Brčko, Banjaluka, Bijeljina, Mostar, Zenica, kao i Tirana, Drač, Elbasani, Gjirokastra, Kukeši, Leža, Saranda i Skadai u Albaniji.

  Bivša ministarka energetike i raudarstva Zorana Mihajlović za IN Medija objašnjava kako je moguće da se havarija prenese sa elektosistema jedne države na čitav region.

  -Prvo, elektroenergetaki sistemi nisu ostrva i svi sistemi su povezani odnosno njihove prenosne mreze.Oni mogu da postaju ostrva kad dodje do black outa velikih razmera. Dakle savakako nije lako ni jednom EES u ovom trenutku i sve zavisi od upravljanja potrošnjom . – kazala je Mihajlović.

  Ona dalje navodi da je suština  u izgradnji i investicijama u sisteme, i konekcijama te kao primer navodi transbalkanski koridor. Prema njenim rečima tranbalkanski koridor je od ogromne važnosti i mogao bi brzo da se realizuje, ona navodi da u ovakvim situacijama kada sistemi država u okruženju trpe havarije postoji mogućnost rizika i za elekto sistem Srbije.

   Dakle rizik naravno da postoji, verujem da se nešto naučilo iz prethodnih godina, pa da Srbija neće doći u situacije kolapsa sistema, naglasila je ona,

  -Verujem da ima puno planskih iskljucenja ali se nadam da se vise nikad nece desiti kolaps koji smo imali. Ponavljam i dalje je jako važno da Srbija ulaže u svoj elektroenerget system.  Prenosna mreža na zalost je dosta selektivno razvijana i to mora da prestane. – objašnjava Mihajlović.

  Transbalkanski elektroenergetski koridor predstavlja prenosni sistem struje a ideja je da u potpunosti zameni zastarelu mrežu, smanji kvarove i troškove rada i održavanja. Prema planu projekta, Transbalkanski koridor biće u funkciji 2027. godine, a EU je za ovo namenila bespovratnih 31 milion evra.

  Cilj projekta izgradnje Transbalkanskog elektroenergetskog koridora koji će ojačati elektro mrežu Srbije i regiona, ali i uticati na zelenu tranziciju, je poboljšanje sigurnosti i kvaliteta napajanja električnom energijom u zapadnoj i centralnoj Srbiji, manji gubici na prenosnoj mreži, veći energetski efikasan prenos kao i veća energetska stabilnost.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Poskupljuje pretplata za RTV i RTS

  Većinom od devet glasova danas je na sednici Odbora za kulturu i informisanje u Skupštini Srbije usvojen predlog izmene zakona o naplati takse za javni […]