• Mirović: Izgradnja brze saobraćajnice „Osmeh Vojvodine“ jedna od najvažnijih vesti za pokrajinu

  Pokrajinski premijer Igor Mirović izjavio je da je izgradnja brze saobraćajnice „Osmeh Vojvodine“, „jedna od najvažnijih vesti za Vojvodinu minulih decenija“.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Mirović: Izgradnja brze saobraćajnice „Osmeh Vojvodine“ jedna od najvažnijih vesti za pokrajinu
  Foto: Pokrajinska vlada

  Saobraćajnica u dužini od 185 kilometara će povezati teritorije Sombora, Kule, Vrbasa, Srbobrana, Bečeja, Novog Bečeja i Kikinde.

  Ovako veliku i značajnu brzu saobraćajnicu nismo gradili još od početka 70-ih godina i izgradnje auto-puta Beograd-Subotica, koji je građen u fazama. –  rekao je Mirović u Bačkom Bregu, gde su počeli radovi na izgradnji prve deonice brze saobraćajnice od granice sa Mađarskom do Srpske Crnje, odnosno do graničnog prelaza sa Rumunijom.

  On je dodao da veruje u partnerstvo Srbije i Kine koje je „dokazano mnogo puta“ na brojnim zajedničkim projektima, te da će u roku koji je predviđen ugovorom i ta investicija, gde je glavni izvođač kineska kompanija, biti realizovana.

  Juče su počeli radovi na izgradnji auto-puta Beograd – Zrenjanin – Novi Sad, danas na izgradnji brze saobraćajnice ‘Osmeh Vojvodine’. Sa ovim, ali i sa svim drugim konkretnim projektima, u narednih sedam do osam godina, videćemo potpuno novu sliku Vojvodine, a time i cele naše države. –  kazao je Mirović.

  Kako je rečeno, na delu trase planirane brze saobraćajnice, od Sombora do Kikinde, planirana je izgradnja 46 mostova preko kanala i prolaza za put, 34 nadvožnjaka, pet podvožnjaka i 35 propusta.

   Na trasi brze saobraćajnice planirana je izgradnja 12 petlji.

  Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić rekao je da je danas „veliki dan za Srbiju i Vojvodinu“, jer će ova saobraćajnica „promeniti život građanima Vojvodine“ i dodao da je taj put važan i za Mađarsku i Rumuniju.

  Istakao je da je plan da se radi i rekonstrukcija oko 400 kilometara pruge u Vojvodini, paralelna pruga sa brzom prugom za brzine od 120 kilometara na sat.

  Gradonačelnik Sombora Antonio Ratković rekao je da će nova saobraćajnica doneti „mnoge benefite“ Somboru i drugim lokalnim samoupravama.

   Ambasador Kine u Srbiji Li Ming rekao je da je početak izgradnje ove saobraćajnice događaj koji predstavlja „jednu vrstu prekretnice“ za Srbiju.

  Kina je veoma ponosna što zajedno sa Srbijom radi na izgradnji njene infrastrukture. Današnji dan predstavlja još jedan simbol prijateljstva između Kine i Srbije. – kazao je Ming.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Vojvodina