• Mlinari traže da im država isplati novac zbog ograničenja cene brašna

  Direktor Udruženja mlinara „Žitounija“ Zdravko Šajatović rekao je da je od Vlade Srbije zatraženo da proizvođačima brašna isplati dug od 193 miliona dinara zbog ograničene cene brašna, prenosi agencija Beta. On je naveo da država mlinarima duguje razliku između tržišne i uredbom ograničene cene malih pakovanja brašna, tipa T-400 i T-500, za četiri meseca, april, […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Mlinari traže da im država isplati novac zbog ograničenja cene brašna

  Direktor Udruženja mlinara „Žitounija“ Zdravko Šajatović rekao je da je od Vlade Srbije zatraženo da proizvođačima brašna isplati dug od 193 miliona dinara zbog ograničene cene brašna, prenosi agencija Beta.

  On je naveo da država mlinarima duguje razliku između tržišne i uredbom ograničene cene malih pakovanja brašna, tipa T-400 i T-500, za četiri meseca, april, maj, jun i jul ove godine.

  -S obzirom da troškove socijalne politike u skladu sa Zakonom o uređenju tržišta poljoprivrednih proizvoda treba da snosi Vlada na teret državnog budžeta, a ne mlinovi kao privredna društva, Poslovno udruženje industrijskih mlinova Srbije je zahtevalo da Vlada nadoknadi mlinovima dug od 193 miliona dinara na ime razlike između tržišne i uredbom ograničene cene malih pakovanja brašna rekao je Šajatović.

  Dodao je da je Vlada Srbije prihvatila zahtev „Žitounije“, tako da je mlinovima, proizvođačima malih pakovanja brašna, obezbedila, za decembar 2021. godine i januar 2022. godine, da u povoljnom paritetu kupe od robnih rezervi Srbije 15.000 tona pšenice, kao i da za februar i mart 2022. godine isplati finansijsku nadoknadu u iznosu od 160 miliona dinara.

  Žitounija je, kako je rekao, podnela zahtev Vladi Srbije da i za preostala četiri meseca (april-jul 2022. godine) obezbedi finansijska sredstva za isplatu razlike u ceni ili obezbedi pravo kupovine pšenice iz robnih rezervi u odgovarajućoj količini, paritetu i ceni.

  -Smatramo da je traženi iznos sredstava relativno mali, ali mlinarima ta sredstva mnogo znače za pokriće velikih troškova struje i goriva, te da ne postoje razlozi da Vlada Srbije ne bi mogla udovoljiti ovom zahtevu. Na taj način će se i za naredni period obezbediti sigurno i stabilno snabdevanje domaćeg tržišta brašnom rekao je Šajatović.

  IN Medija

  Čitaj još:

  https://multisite.radio021.rs/inmedija2/u-crnoj-gori-nema-nestasice-mleka-iz-srbije/

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija