• Na današnji dan smenjen Marijan Rističević

  Sedam  godina nakon pobede Demokratske koalcije Srbije već uveliko je došlo do razmimoilaženja stranaka koje su činile DOS. Pomenuti sukob unutar vladajuće koalicije se svakako preneo i na lokal. U opštini Inđija je te 2007. godine bila ozbiljna kriza lokalnog parlamenta, kojim je u to vreme predsedavao lider Narodne seljačke stranke, Marijan Rističević. Tada se […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Na današnji dan smenjen Marijan Rističević
  Foto: Medija centar

  Sedam  godina nakon pobede Demokratske koalcije Srbije već uveliko je došlo do razmimoilaženja stranaka koje su činile DOS.

  Pomenuti sukob unutar vladajuće koalicije se svakako preneo i na lokal. U opštini Inđija je te 2007. godine bila ozbiljna kriza lokalnog parlamenta, kojim je u to vreme predsedavao lider Narodne seljačke stranke, Marijan Rističević. Tada se prvi put u Skupštini opštine Inđija moglo čuti reč “preletači”. 

  Koliko je politička kriza bila ozbiljna u Inđijskom parlamentu govori i podatak da je morao da reaguje i resorni ministar međutim, njegove preporuke nisu bile obavezujuće za predsednika Skupštine opštine Inđija već je Rističević nastavio ili bar pokušao da političku krizu okrene u svoju korist. Međutim, taj pokušaj mu na kraju nije bio uspešan.

  Dotadašnjeg predsednika SO Inđija su tajnim glasanjem, pre isteka mandata, smenila je većina odbornika na sednici SO održanoj 5. oktobra 2007. godine.

   Šta je prethodilo smeni?

  Na sednici Skupštine opštine Inđija, održanoj 10. septembra 2007. godine, tadašnji predsednik Marijan Rističević je spretno izbegao raspravu o vlastitoj smeni. Prozivkom je utvrđeno da se svih 37 odbornika Skupštine opštine Inđija odazvalo sednici zakazanoj za 10. septembar. Međutim, Marijan Rističević je konstatovao da je, navodno, odbornicima Ruži Avalić, Radmili Doboš, Stanislavi Dobrić, Manu Batalu i Zdenku Gajiću prestao mandat te da sad kvorum čine 32 odbornika.

  Tadašnji šef vladajuće  odborničke grupe Demokratske stranke, Marjan Milaković je tražio reč, međutim to Rističević nije video ili nije želeo da vidi, pa je sednica nastavljena čitanjem predloženih dopuna dnevnog reda. Među dopunskim tačkama dnevnog reda bila je i inicijativa 13 odbornika za smenu predsednika Skupštine opštine Inđija.

  Tada su demokrate, napustile salu. te se zbog nedostatka kvoruma,  Marijan Rističević raspustio zasedanje skupštine opštine i novu sednicu zakazao za 3. decembar 2007. godine.

  Među pravnicima se čula priča da prestanak mandata pomenutim odbornicima najpre mora da konstatuje mandatno-imunitetska komisija. Sumnju u ispravnost postupka predsednika Skupštine opštine iskazao je i tadašnji njegov potpredsednik Srpko Medenica (DSS) jer mu nije bilo jasno o kakvim je ostavkama reč, te je zatražio pauzu.

  Pomenuti odbornici, kako se čulo, nisu podneli ostavke već su napustili odborničku grupu SRS i PSS i formirali poseban odbornički klub.

  Inače, na sednicu SO Inđija predsednik Skupštine Marijan Rističević došao je sa privatnim obezbeđenjem, što je potpuno neuobičajeno za zasedanje lokalnog parlamenta u Inđiji.

  Nakn toga, sednica je održana 5. oktobra a ne 3. decembra kako je prvobitno zakazao Rističević.

  Biografija

  Marijan Rističević je član je Narodne seljačke stranke od osnivanja 1990. godine, koja je 1996. prerasla u Koaliciju Vojvodina, (koju su činile: Narodna seljačka stranka, Liga socijaldemokrata Vojvodine i Reformisti Vojvodine), gde je vršio funkciju sekretara. Godine 2003, pored Pokreta za Vojvodinu, iz Koalicije je isključena i Narodna seljačka stranka, a sa njom i Rističvić, pri čemu mu je poništen i mandat republičkog poslanika, budući da je optužen za nerad, lažno predstavljanje i nedolično javno ponašanje, uključujući bespravno potezanje oružja na javnom mestu. Optužen je takođe i za organizovanje kampanje protiv svoje stranke i njenog predsednika Dragana Veselinova, jer je tvrdio da je falsivikovanjem pokušao da mu „ukrade“ Narodnu seljačku stranku. Optužbe Veselinova odnosile su se na Rističevićevo bogaćenje od fabrike duvana Fast, ali i od prodaje potpisa za kandidaturu za predsedničke izbore, od kojih je odustao.

  Dva puta je učestvovao na predsedničkim izborima u Srbiji. Prvi put na neuspelim izborima u novembru 2003. godine, kada je zauzeo četvrto mesto sa 72.105 ili 2,86 odsto glasova, a potom na izborima u junu 2004. godine, kada je osvojio 10.198 ili 0,33 odsto glasova.

  Izvor: Youtube

  Petooktobarska smena Inđiji

  Smena je usledila u prostorijama JKP “Vodovod i kanalizacija”, gde je sednica Skupštine opštine Inđija održana tog petog oktobra 2007. godine.

  Četiri odbornika SRS je godinu dana pre sednice na kojoj se raspravljalo o smeni Rističevića napustilo odborničku grupu i oformilo samostalnu, zajedno sa još jednim odbornikom koji je započeo mandat iz PSS. Zbog njihovih navodnih ostavki tadašnji predsednik SO Marijan Rističević im je osporio mandate na sednici od 10. septembra 2007. godine, a dilemu je razrešio tadašnji ministar za lokalnu samoupravu koji je zatražio da se odbornicima omogući nesmetan rad.

  Međutim, stav ministra nije bio obavezujući za Rističevića, pa je na samom početku sednice došlo do razlaza. Tada je Rističević  prozivao odbornike i to tako što je preskočio prvog odbornika dr Ružu Avalić, što je rezultiralo izlaskom za govornicu šefa odborničke grupe DS Marjana Milakovića, koji je ukazao na kršenje poslovnika, te je pozvao odbornike da napuste salu. Oni koji su to i učinili, sednicu su nastavili u sali JKP Vodovod i kanalizacija, gde su raspravljali o razrešenju Rističevića.

  Obrazloženje je dao šef odborničke grupe DS Marjan Milaković koji je naveo kršenje poslovnika o radu, nezakonito oduzimanje mandata odbornicima i učestale neprimerene izjave Marijana Rističevića, u kojima je podsticao građane na kršenje zakona i odluka Skupštine, a zatim su odbornici izglasali razrešenje dosadašnjeg predsednika.

  Marijan Rističević je u toku 2000. godine imao dobru saradnju sa ljudima koji su ga smenili u prostorijama inđijskog Vodovoda. Kao narodni poslanik, Rističević je učestvovao na tribinama koje je organizovao Otpor u Inđiji međutim, kao što smo naveli, sedam godina nakon pada režima Slobodana Miloševića došlo je do političkog sukoba između nekada “iste strane”. 

  Nakon izbora 2012. godine,Marijan Rističević je  ponovo  izabran za narodnog poslanika, a na tom mestu je ostao i nakon izbora 2014 i 2016. kao i 2020. godine, kao poslanik vladajuće koalicije koju predvodi Srpska napredna stranka.

  U republičkom parlamentu, Rističević je često pominjao događaje iz 2007. godine uglavnom kada je govorio o Goranu Ješiću koji je te 2007. godine bio predsednik opštine Inđija. Inače, Ješić je i sam bio narodni poslanik ali opozicione Demokratske stranke.

  IN Medija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Politika