• Na Frušku goru stigli bizon Tajfun i bizonka Tatrenka

  Postojeće stado bizona u Nacionalnom parku Fruška gora postalo je bogatije za dva nova člana 7. juna– mužjaka po imenu Tajfun i ženku po imenu Tatrenka, koji su stigli iz Češke.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Na Frušku goru stigli bizon Tajfun i bizonka Tatrenka
  Foto: Nacionalni park Fruška gora

  Bizon Đuka uginuo je sredinom oktobra prošle godine, a na Frušku goru stigao je marta 2022. godine, zajedno sa četiri ženke.

  Ime su mu dali građani u okviru ankete koju je Javno preduzeće Nacionalni park „Fruška gora“ sprovelo preko društvenih mreža i medija.

  Ovaj značajan projekat donosi novu dimenziju ekosistemu parka, doprinosi zaštiti bizona i očuvanju njihovog prirodnog staništa. Projekat ne samo da podstiče biodiverzitet regije, već i naglašava kritičnu važnost očuvanja ugroženih vrsta. 

  -Oni su važni za ekosistem, provešće 40 dana u karantinskom prostoru a zatim će biti pušteni u otvoreni, veći prostor od nekih 117 hektara.- kazao je pomoćnik direktora Nacionalnog parka Fruška gora Dragan Vidović

  Zanimljivosti o evropskim bizonima

  Kao rezultat dugoročnog sprovođenja kontinuiranih mera zaštite, populacija evropskog bizona u divljini porasla je sa oko 1800 jedinki u 2003. godini na preko 6200 u 2019. godini. Nakon što su poslednje jedinke u divljini odstreljene u Bjeloveža šumi i na Kavkazu 1921. i 1927, preostali bizoni su opstajali samo u zatočeništvu. Prvi program za povratak u divljinu sproveden je 1954. godine. Danas se najveće subpopulacije ove vrste nalaze u Poljskoj, Belorusiji i Rusiji. Trenutno, u Evropi postoji 47 krda bizona koja se slobodno kreću, od kojih je najveće krdo u Bjeloveža šumi na granici Poljske i Belorusije i broji oko hiljadu jedinki. Ženka bizona kao i domaća krava, nosi mladunče devet meseci. Evropski bizon postao je simbol ambicioznih poduhvata očuvanja velikih divljih prostranstva u Evropi. 

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Životna sredina

  Čortanovci: Naše selo je prljavo i treba nas

  Meštani Čortanovaca pridružili su se nacionalnoj kampanji čišćenja “Zavrni rukave” koja se sprovodi u nedelju, 24. marta, na teritoriji cele Srbije. Skup meštana zakazan je za nedelju 24. […]