• Načelnica finansija Branka Naić prekršila Zakon a da ništa nije rekla

  Niz kršenja Zakona i propisa novcem građana u kom učestvuje načelnica finansija opštine Inđija Branka Naić, načelnica društvenih delatnosti Ivana Babin i predsednik opštine Vladimir Gak.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Načelnica finansija Branka Naić prekršila Zakon a da ništa nije rekla

  Načelnica finansija opštine Inđija nije odgovorila IN Medija na upit o dostupnosti informacija od javnog značaja kome i iz kog razloga se dodeljuje 6 dodatnih miliona za medije. Ovim je načelnica finansija Branka Naić prekršila Zakon o slobodnom pristupu informacija od javnog značaja. Pored Naić i predsednik opštine Vladimir Gak prekršiće Pravilnik o sufinansiranju projekata iz oblasti javnog informisanja Republike Srbije ukoliko novac podeli u tom iznosu i „diskreciono“.

  Lokalna vlast u opštini Inđija rešila je da rebalansom budžeta poveća iznos namenjen za ostvarivanje i unapređivanje javnog interesa u oblasti javnog.informisanja i to za 6 miliona dinara.Dodatnih 6 miliona dinara, pored već podeljenih 25,8 miliona medijima u Inđiji nije obrazloženo u okviru nacrta rebalansa budžeta.

  Upit o slobodnom pristupu informacijama od značaja IN Medija je uputila načelnici finansija Branki Naić 3.novembra na šta je ona Zakonom obavezna da odgovori u roku od 15 dana. Naić nije odgovorila te po isteku propisanog roka načelnica Opštine Inđija zadužena za finansije krši Zakon o slobodnom pristupu infpormacijama od javnog značaja.

  – Ako organ vlasti ne odgovori na zahtev, tražilac se obraca žalbom Povereniku koji ako utvrdi da je žalba osnovana nalaže organu vlasti da postupi po zahtevu. Ta rešenja Poverenika su konačna i izvrsna, a Poverenik ih može prinudno izvršiti na taj način što će organ vlast plaćati kaznu ukoliko ne postupi po rešenju poverenika. Ukoliko i dalje organ vlasti ne dostavi informacije, Povereniku pomaže vlada da izvrši rešenje. Problem sa zakonom je u tome što se svaki zakon može izigrati a kod nas ne postoji pravna kultura poštovanja nezavisnih institucija kakva je institucija Poverenika.- kaže za IN Medija  direktor za pravne poslove Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) advokat Veljko Milić.

  Upit o dostupnosti informacija od  značaja pored IN Medija načelnici Branki Naić uputila je i pravna služba NUNS (Nezavisno udruženje novinara Srbije) sa istim pitanjima, kome, iz kog razloga su namenjena dodatna sredstva i po kom ključu će biti raspoređena. Pravnik NUNS Rade Đurić za IN Medija kaže da odgovor načelnice Naić nije stigao u zakonskom roku.

  U okviru otvorenog sastanka sa građanima tokom novembra na kom je predstavljen drugi po redu rebalans budžeta za 2023. godinu i predstavnici opozicije tražili su pojašnjenje oko dodatnih 6 miliona dinara predviđenih za medije u Inđiji.

  Načelnica Odeljenja društvenih delatnosti Ivana Babin objasnila je da će novac biti opredeljen po odluci predsednika opštine Inđija Vladimira Gaka jer vremena za konkurs nema. Ona je objasnila da će predsednik opštine Gak novac podeliti diskreciono na šta ima zakonsko parvo.

  Prava o kojima je govorila načelnica društvenih delatnosti Opštine Inđija Ivana Babin ne postoje. Predsednik opštine Inđija Vladimir Gak ukoliko se na ovaj korak odluči prekršiće Pravilnik o sufinansiranju projekata iz oblasti javnog informisanja.

  Naime, ovim pravilnikom jeste propisano da se sredstva mogu se dodeliti samo za projekte koji nisu mogli biti planirani u vreme raspisivanja konkursa (vanredne okolnosti, hitnost realizacije itd.).

  Sredstva dodeljena putem pojedinačnog davanja odobravaju se u skladu sa pravilima o dodeli pomoći male vrednosti (de minimis pomoć). Za pojedinačna davanja može se opredeliti najviše 5% sredstava, od ukupno opredeljenih sredstava za ostvarivanje javnog interesa putem javnog konkursa.

  Ukupnu visinu sredstava za pojedinačna davanja utvrđuje odlukom rukovodilac organa odnosno predsednik Opštine u ovom slučaju.

  Na ovaj pravilnik se pozvala i novinarka NUNS-a Ivana Kragulj koja se obratila Kabinetu predsednika Opštine za pojašnjenje koje su to hitne ili vanredne okolnosti zbog kojih će novac biti podeljen.

  -Pravilnik kaže da je moguće opredeliti sredstva u iznosu od 5% od već dodeljenog novca, što bi u ovom slučaju iznosilo 1,3 miliona dinara a ne predviđenih 6 miliona. Isto tako pitala sam koje su to hitne ili vanredne okolnosti zbog kojih je novac opredeljen jer je pravilnikom tako propisano, na kraju, i za takva davanja potrebno je raspisati konkurs. – kaže za IN Medija novinarka NUNS-a Ivana Kragulj.

  Ona ističe da odgovor na njena pitanja upućena Kabinetu predsednika opštine Inđija nisu stigao.

   

   

   

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Inđija

  JKP Vodovod: Razumite nas

  Iz inđijskog Vodovoda odbili su za IN Medija da odgovore na kojim lokacijama su postavljene cisterne sa pijaćom vodom, odgovor na pitanja našeg portala odbili su da daju direktor preduzeća […]