• Nacionalni fudbalski stadion imaće više od 52.000 mesta za publiku i 3.000 parking mesta

  Ministarstvo finansija podnelo je Ministarstvu zaštite životne sredine zahtev za odlučivanje o potrebi procene uticaja na životnu sredinu projekta izgradnje Nacionalnog fudbalskog stadiona.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Nacionalni fudbalski stadion imaće više od 52.000 mesta za publiku i 3.000 parking mesta
  Foto: Skok u budućnost

  U dokumentu se, kako prenosi eKapija, može videti da dizajn stadionske arene uključuje tri nivoa tribina za 52.241 gledaoca, što, kako se navodi „omogućava veoma blizak doživljaj arene za pravo fudbalsko iskustvo“.

   Parcela stadiona je površine 318.136 metara kvadratnih, a stadion zauzima prostor kruga prečnika 292 metra.

  Donja etaža zapadne tribine je funkcionalni prostor sa pristupom za igrače i svlačionicama. Na nivou prizemlja – Zapadni ulaz nalaze se pristupi za VIP goste, ugostiteljsko i drugo osoblje, kao i druge oblasti za ketering i tehničke prostorije.

  Nivo prizemlja – Komercijalna zona je funkcionalno područje gde je javnosti dostupno samo nekoliko specifičnih tačaka. To je servisno područje za stadion koji se nalazi ispod. Neki prostori za komercijalne svrhe će biti dati kao „Shell & Core“.

  Donji nivo na kome se nalazi glavni ulaz na nivou podijuma je glavno područje na nivou dostupnom javnosti, sa kružnim holom oko stadiona.

  Srednji nivo – Lože i VIP se nalazi neposredno iznad nivoa hola podijuma i pristupa mu se pputem stepenica i liftova predviđenih po obodu zgrade.

  Gornji hol potpuno okružuje stadion, širi se na istoku i zapadu, dok je uži na severu i jugu.

  Planirani su i delovi za tehničke prostorije, pristup za većinsku publiku, kao i fasadni prsten.

  Dizajn stadionske arene uključuje tri nivoa tribina.

  Donji nivo ima ukupan bruto kapacitet od 21.868 sedišta. Sedištima se pristupa sa gornjeg nivoa tribine preko stepenica. VIP sedišta su smeštena na zapadnoj tribini. Ima posebnu zonu za državne funkcionere smeštenu na gornjem delu tribine i zonu doživljaja igre smeštenu na donjem delu tribine.

  Jedna od zona za ugostiteljstvo smeštena je na donjem nivou istočne tribine. Preostali deo ovog nivoa zauzimaju sedišta za većinsku nekategorisanu publiku, dok je raspoloživi prostor na nivou hola na severozapadu i jugozapadu rezervisan za osobe sa invaliditetom i njihovu pratnju, a nivo hola istočne tribine koristi za sedišta pristupačna osobama sa invaliditetom.

   Srednji nivo ima ukupan bruto kapacitet od 1.828 sedišta. Sedištima se pristupa sa gornjeg nivoa tribine preko stepenica. Postoje dva ugostiteljska prostora smeštena na severnoj i južnoj tribini, sa četiri mesta za invalidska kolica. Ugostiteljske lože smeštene su na istočnoj tribini, uključujući severoistočni i jugoistočni ugao, kao i sa obe strane VIP tribine. VIP tribina je centrirana na istočnoj tribini i ima nekoliko mesta za invalidska kolica.

   Gornji nivo ima ukupan bruto kapacitet od 28.545 sedišta. Sedištima se pristupa preko dva nivoa prolaza. Prvi nivo omogućava pristup svim tribinama, a drugi pristup gornjim delovima istočne i zapadne tribine. Medijski stolovi za komentatore i druge predstavnike medija smešteni su na zapadnoj tribini. Preostali deo tribine zauzimaju sedišta za većinsku publiku.

  Broj stvarno ugrađenih sedišta, uključujući sve vrste gledalaca, medijske stolove i kamere za emitovanje je 52.000 sedišta.

  Predviđeno je i ukupno 49 parking mesta za autobuse, 3.323 za automobile, 145 parking mesta za vozila sa električnim punjenjem, 242 mesta za vozila za osobe sa invaliditetom, 33 za kombi i 40 za taksi vozila, kao i 45 dupla parking mesta za bicikle. Ukupni brojevi parking mesta su podložni izmenama budući da je planirano da se parkiranje delimično odvija i na susednim parcelama u narednim fazama projekta.

   Prostorna organizacija stadiona sa spoljašnjim uređenjem je osmišljena tako da omogućava faznu gradnju koja podrazumeva dobijanje građevinskih dozvola za svaku pojedinačnu fazu izgradnje objekta.

   Faza jedan predviđa izvođenje pripremnih radova za izvođenje, zemljane radove kao i radove na temeljima (šipovi, temeljna ploča i instalacije ispod ploče), a faza dva predviđa izgradnju spoljašnjeg uređenja, parkinga i saobraćajnica kao i izgradnju nadzemnog dela objekta.

   

   

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Smenjen direktor Elektrodistribucije Srbije

  Direktor Elektrodistribucije Srbije (EDS) Bojan Atlagić razrešen je, umesto njega tu funkciju obavljaće Biljana Komnenić, dosadašnja direktorka tehničkog […]

  Likvidiran ubica policajca

  Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da je likvidiran ubica […]