• Nastavlja se rast gotovinskih kredita u 2024. godini

  U Srbiji je u decembru prošle godine počeo trend rasta gotovinskih i potrošačkih kredita stanovništvu, koji se nastavio i u prva dva meseca ove godine.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Nastavlja se rast gotovinskih kredita u 2024. godini
  Foto: Pixabay

   Prema izveštaju Udruženja banaka Srbije (UBS), krediti gotovinski krediti stanovništvu su u prva dva meseca 2024. godine porasli za skoro 1,395 milijarde dinara, što je za 0,7 odsto više u odnosu na iste mesece prošle godine, piše Nova ekonomija.

  U poslednjem kvartalu prošle godine, učešće gotovinskih kredita je u ukupnoj zaduženosti građana iznosila 44,7 odsto, prema podacima Narodne banke Srbije.

  Potrošački i poljoprivredni krediti smanjeni su 0,2 odsto, dok su stambeni rasli neznatno (0,1 odsto), prema izveštaju UBS za februar.

  Ukupan dug stanovništva bankama za prva dva meseca ove godine premašio je 1.500 milijardi dinara (oko 12,8 milijardi evra), što je rast od je 0,4 odsto.

  Od početka godine, građani su se ukupno kod banka zadužili 3,41 milijardi dinara prema poslednjem februarskom izveštaju UBS.

  Privreda je smanjila zaduživanje za 0,3 odsto, dok su preduzetnici više zajmili i njihove obaveze prema bankama beleže rast od 1,1 odsto u februaru.

  Prošlog meseca smo manje kasnili u otplati dugovanja, docnja je činila 2,7 odsto, ukupnih kredita dok je u januaru taj procenat iznosio 2,8 odsto.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija