• Nastavljeni napadi na portal SOinfo.org

  SOinfo.org je još uvek meta dobrog organizovanih napadača koji imaju zadatak da onemoguće pristup sajtu.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Nastavljeni napadi na portal SOinfo.org

  Kako je saopšteno iz redakcije, DDoS napad je počeo u ponedeljak (4. mart) oko 22:30. Zagušenjem saobraćaja, preko 35 miliona lažnih zahteva sa različitih IP adresa iz više desetina država, privremeno je blokiran pristup SOinfo.org portalu. Tokom noći i jutra njihov broj je porastao na celih 76 miliona.

  Analiza napada pokazuje da je „ciljan” bio SOinfo.org domen i pripadajuće IP adrese. Taj DDoS napad je u prepisci sa našim adminom Nemanjom Dubravcem, potvrdio i hosting provajder. Inače, ova kompanija, sa sedištem u EU, bila je primorana i na dodatnu reakciju – blokiranje dela spornog saobraćaja usmerenog na ugrožavanje funkcionalnosti samih servera. – navode iz SOinfo.org.

  Nakon uklanjanja ovih pretnji i normalizacije rada, juče je usledio novi napad na SOinfo.org. Namera je nepromenjena, s tim da je primenjana nešto drugačija taktika u poređenju sa prvim nasrtajem.

  Ponovo je primarna meta domen SOinfo.org pa nije teško zaključiti da je motiv napadača sprečavanje rada jedinog slobodnog medija u ovom delu Vojvodine. Napadači se nisu oglašavali niti su postavljali bilo kakve uslove za prekid dejstvovanja.

  Organizovani napad na portal prijavljen je nadležnom tužilaštvu za visokotehnološki kriminal. Očekujemo njihovu reakciju. Raspoložive podatke o „aktivnostima” i pokušaju rušenja sajta lokalnog javnog glasila, prosledili smo najrelevatnijim domaćim i stranim medijskim organizacijama i udruženjima.

  Administrator SOinfo.org portala se uspešno nosi sa „naletima botova” pa se nadamo da će u nekoliko narednih dana biti uklonjenjene sve pretnje nakon čega bi pristup sajtu trebalo da bude potpuno normalizovan. Čitaocima i partnerima se zahvaljujemo na strpljenju i razumevanju, brojnim kolegama na pruženoj podršci.

  Neka ostane zabeleženo da se niko iz „somborske medijske zajednice” nije oglasio. Među lokalnim novinarima nije bilo zainteresovanih za prikupljanje i plasiranje osnovnih informacija niti za „priču” o uticaju organizovanih hakerskih napada na „slobodu govora” i pravo na dostojanstven rad. Kolegijalnost je, reklo bi se, poklekla pred nesmetanim pristupom raspoloživim sredstvima na gradskom i ostalim, aktuelnim konkursima za sufinansiranje medijskih sadržaja. – kaže se u saopštenju redakcije SOinfo.org.

  -SOinfo.org ovim putem obaveštava javnost da neće kandidovati projekte po raspisanim pozivima pa samim tim ni ove godine neće biti korisnik javnog novca koji se izdvaja za „medije”. Neka ostane više za „kolege”.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Vojvodina