• NBS i Viber pričaju o saradnji u oblasti instant plaćanja

  Za sada se Viber Pay koristi u Nemačkoj, Kipru i Grčkoj.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  NBS i Viber pričaju o saradnji u oblasti instant plaćanja

  Guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković sastala se sa predstavnicima kompanije Rakuten Viber, na kom su razgovarali o povezivanju funkcionalnosti popularne aplikacije i servisa centralne banke za instant plaćanja (IPS NBS sistem), prenosi Nova ekonomija.

  Danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog bankarstva ima mogućnost da plaća na instant način – jednostavno, brzo i sigurno, a integracija sistema za instant plaćanja sa naprednim komunikacionim tehnologijama pojačava mogućnosti za rast i razvoj funkcionalnosti koje naš sistem za instant plaćanja pruža trgovcima, potrošačima i celoj privredi da dalje napreduju u dinamičnom digitalnom okruženju. – navodi se u saopštenju NBS.

  U julu 2022. godine pokrenut je Viber Pay servis, koji je omogućio korisnicima da prenose sredstava jedni drugima u okviru ove aplikacije. Upotreba ove opcije trenutno nije omogućena u Srbiji.

  Da biste koristili Viber Pay, prvo morate da verifikujete svoj identitet, kao biste se uskladili sa relevantnim bankarskim propisima.

  Za male transakcije omogućena je ekspresna verifikacija (lokacija, puno ime, datum rođenja, imejl). Kompletan proces verifikacije (za veće transakcije) podrazumeva skeniranje „selfija“ i ličnih dokumenata.

  Ako korisnici u Srbiji dobiju mogućnost da koriste Viber Pay, novac će moći da razmenjuju samo sa korisnicima iz država koja su ovaj sistem takođe uvele. Za sada su to Nemačka, Grčka i Kipar.

  Prema pisanju Global Fintech Series, Viber Pay je prva „messaging“ aplikacija koja korisnicima omogućila plaćanje, a očekuje se da će preko 70 odsto korisnika pametnih telefona širom sveta koristiti „peer-to-peer“ mobilna plaćanja do 2026. godine.

  Prema podacima kompanije, Viber je najpopularniji u Ukrajini, Grčkoj, Bugarskoj i Srbiji, ali i Rusiji.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Napadnit novinar Radara Vuk Cvijić

  Vuk Z. Cvijić, novinar Radara, fizički je napadnut danas na ulici u centru Beograda. Njega je pesnicom u glavu udario urednik Srpskog telegrafa Milan Lađević kojeg je sreo u Kosovskoj […]