• NDNV danas obeležava 34 godine borbe za slobodno i odgovorno novinarstvo

  Nezavisno društvo novinara Vojvodine danas obeležava svoj 34. rođendan ponosno i odano idejama koje su zacrtane prilikom osnivanja 17. janura 1990. godine – sloboda i odgovornost, novinarstvo posvećeno javnom interesu, zaštita ljudskih prava, suptostavljanje ideologijama zla.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  NDNV danas obeležava 34 godine borbe za slobodno i odgovorno novinarstvo

  Naša borba za ove vrednosti traje već duže od tri decenije, ali ne odustajemo. Uprkos svim napadima, pritiscima i pretnjama naš PROZOR držimo širom otvoren. Svesni da je misija novinarstva borba za slobodu i prava svakog pojedinca, a u današnjim okolnostima i odbrana ljudskog dostojanstva, solidarnosti, normalnosti i čovečnosti. Zato ustrajno pitamo, analiziramo i provociramo – jer bez slobodnog novinarstva nema ni slobodnog društva. –  navodi se u saopštenju.

  Rođendan je i ove godine povod za tradiocionalne novinarske nagrade koje raspisuje ovo udruženje. Nastavak saopštenja prenosimo u celosti:

  Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) je organizacija koja postoji od 1990. godine, u veoma turbulentnom, tranzicionom periodu kroz koji prolazi društvo u Vojvodini i Srbiji.

  Osnovano kao strukovno udruženje za unapređenje novinarske profesije i zaštitu novinara od represivnog režima, NDNV je bio i ostao beskompromisni borac za vrednosti građanskog društva, što ga je uvek stavljalo na stranu onih koji nisu miljenici vlastodržaca. Ova činjenica se u različitim periodima različitim intenzitetom reflektovala na sam rad Udruženja, manje ili više ga otežavajući.

  Velika motivisanost članstva i uprave omogućila je da, uprkos pritiscima i otežanom radu, NDNV postane lider u regionalnom, lokalnom i manjinskom informisanju kao i u zaštiti prava novinara i medijskih radnika. Kroz svoje edukativne programe i pokretanjem medija civilnog društva, proširio je prostor za slobodno novinarstvo koje je u Vojvodini i Srbiji pred velikim izazovima i pritiscima.

  Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) osnovano je 17. januara 1990. godine u Novom Sadu i najstarije je nezavisno udruženje novinara na prostoru nekadašnje Jugoslavije.

  Članovi su od osnivanja snaga, potreba i oslonac udruženja. Neophodnost aktivnosti usmerenih ka članstvu, animiranje članova iz manjih sredina, omogućavanje mladim novinarima i potencijalnim novinarima da pronađu svoj prostor poštujući etičke principe u vremenima izuzetno teškim za profesiju jedan je od najvažnijih zadataka NDNV i danas.

  Od osnivanja NDNV je preduzimao različite aktivnosti sa ciljem da utiče na zakonsku regulativu u oblasti informisanja, kao i na poštovanje prava na slobodu izražavanja mišljenja i informisanja. Tokom devedesetih godina prošlog veka, kada su pod kontrolom režima Slobodana Miloševića bili svi značajni elektronski i štampani mediji koji su mogli bitno da utiču na formiranje javnog mnenja, organizacija je aktivno delovala na jačanju nezavisnih medija i novinara i njihovog uticaja.

  Posle političkih promena 2000. godine, NDNV je privremeno bio pasivizirao rad, ali je vrlo brzo postalo jasno da se politička i društvena događanja ponovo razvijaju na štetu profesije i od 2004. godine ponovo je pokrenut rad Udruženja.

  NDNV je jedan je od utemeljivača Asocijacije onlajn medija, a deo je i Koalicije za slobodu medija, koja okuplja najrelevantnija novinarska i medijska udruženja u državi. NDNV je i na čelu neformalne mreže medija civilnog društva u Srbiji, a predstavnici NDNV-a deo su i neformalne regionalne Novinarske mreže. NDNV je prisutan u većini stručnih timova, kako u Srbiji tako i u EU, koji imaju zadatak da formiraju medijske politike.

  Na medijskoj sceni NDNV je prepoznat i kao izdavač informativnog portala Autonomija (autonomija.info), podsajta na mađarskom jeziku (hu.autonomija.info) i portala Vojvođanski istraživačko – analitički centar VOICE (voice.org.rs).

  NDNV je i jedan od utemeljivača koalicije nevladinih organizacija Građanska Vojvodina, a deo je i regionalne Mreže REKOM pomirenja i Igmanske inicijative.

  Kroz sve ove procese, kao i kroz pružanje usluga i rad sa članstvom, NDNV je postao i resursni centar i mesto okupljanja medijske i novinarske zajednice, ali i organizacija koja se bavi i širom platformom zaštite ljudskih prava.

  Poziv za predlaganje godišnjih nagrada NDNV-a

  Povodom 34. rođendana Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV), sa zadovoljstvom vas pozivamo da predložite kandidate/kandidatkinje za godišnja priznanja NDNV-a.

  Predloge možete dostaviti za sledeće kategorije nagrada:
  Godišnja nagrada NDNV-a za najboljeg novinara/najbolju novinarku;
  Godišnja nagrada za najboljeg novinara/najbolju novinarku koji/a izveštava na jezicima nacionalnih zajednica u Vojvodini;
  Godišnja nagrada za istraživačko i analitičko novinarstvo;
  Godišnja regionalna nagrada “Mirko Đorđević” za najboljeg novinara/najbolju novinarku na eksjugoslovenskom prostoru.

  Svaka nagrada uključuje diplomu i novčani deo nagrade.

  Molimo vas da predloge dostavite najkasnije do 09. februara 2024. godine na imejl adresu: office@ndnv.org.

  Molimo vas da uz svaki predlog obavezno ponudite i obrazloženje zbog čega smatrate da kolega/koleginica zaslužuje priznanje NDNV-a.

  Na osnovu prispelih predloga, Komisija za dodelu nagrada će doneti odluke o nagradama.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Vojvodina

  Vojvodina: Toplotni talas do 21. jula

  Nа оsnоvu nајnоviјеg prоgnоstičкоg mаtеriјаlа, do 21. jula postoje uslоvi zа pојаvu tоplоtnоg tаlаsа nа vеćini tеritоriје […]