• Neprijavljeni radnici u kafiću Kulturnog centra Inđija zaradu dobijali na ruke

  Roditelji dece koja su bila angažovana u KC kafeu tvrde da su deca radila bez ugovora, neprijavljena a da su zaradu dobijali na ruke. Za prijavu im je nuđeno da se učlane u SNS. Kulturni centar ne odgovara na pitanje IN Medija ali zato su telefonski pozivali decu koja su radila u kafiću da ih pitaju „zašto je to moralo preko medija i Verice Marinčić“

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Neprijavljeni radnici u kafiću Kulturnog centra Inđija zaradu dobijali na ruke

  Radnici u kafeu Kulturnog centra Inđija nisu prijavljeni a svoje zarade u iznosu od maksimalnih 24.000 dinara za mesec dana dobijaju na ruke. Roditelji dece koja su radila u KC Kafeu tvrde da je njihovoj deci ponuđeno da se učlane u SNS kako bi ostvarili pravo da budu prijavljeni a kap koja je prelila čašu roditelja je činjenica da u kafiću tokom proteklih ledenih dana nije bilo grejanja a da deci nije dozvoljeno da koriste grejalice.

  Za rad u kafiću Ustanove Kulturni centar Inđija nije raspisivan konkurs za zapošljavanje te su deca do posla dolazila po preporuci onog ko već radi u kafeu. Na razgovoru za posao rečeno im je da će dobiti svoje ugovore i platu od 60.000 dinara ukoliko se učlane u SNS. Ugovori, prema rečima svedoka, na koje bi deca bila prijavljena bili bi sačinjeni za radno mesto „garderober“.

  Roditelji dece koji su se obratili IN Medija tvrde da su u kafeu Kulturnog centra Inđija radila i deca od 16 godina bez ikakvog ugovora ili pisanog traga. Činjenica je, kažu roditelji, da su deca pristala na takve uslove rada jer im je posao bio potreban novac a obećanja oko prijave pod uslovom da se učlane u stranku su kategorički odbijali.

  Na korak da prijave nehumane uslove rada, ucene i kršenje niza zakona roditelji su se odlučili nakon što je došlo do kvara na grejanju u kafiću Kulturnog centra.

  -Na niskim temperaturama tokom praznika deca su radila u onoj staklenoj kocki, bez grejanja. Jedna od radnica donela im je grejalicu da se ne prehlade, međutim direktorica Kulturnog centra je zabranila da koriste grejalicu. To me je kao majku pogodilo, zašto bi iko tako tretirao decu, radnike i mladost ovog grada. – svedoči jedna od majki.

  Događaju koji se odigrao oko zabrane korišćenja grejalice svedočili su i gosti kafića Kulturnog centra Inđija.

  Roditelji su pravdu potražili u Opštini Inđija, gde im je rečeno da Kulturni centar Inđija ne pripada Opštini Inđija.

  -Pozvala sam opštinu, prebacivali su me sa lokala na lokal da bi na kraju rekli da pozovem „sistem 48“. Pozvala sam ih, prvo mi je operatetka rekla da ne zna gde da me uputi a potom da će me pozvati za 15 minuta. Pozvala je i rekla da Kulturni centar Inđija ne pripada opštini Inđija. Ponovila sam joj njenu izjavu da KC niije inđijski što je ona potvrdila i kazala da su joj tako rekli. Pitala sam kako je to moguće, nije imala odgovor ali mi je rekla da ne zna kome još da se obratim. Ja sam rekla da znam kome treba da se obratim i pisala sam ministarstvu. – kaže jedna od majki za IN Medija.

  Nakon što na niz telefonskih poziva upućenih Kulturnom centru na koje niko nije odgovarao, u ličnom razgovoru sa računovodstvom za IN Medija nije demantovana tvrnja roditelja.

  -Deca su preko omladinske zadruge  „Pčelica“ prijavljena ali ja ne bih ništa, ovaj, da pričam. Možete ostaviti broj telefona pa će direktorica kad dođe ona će sve, mislim ja samo zaposlena. – kažu za IN Medija iz računovodstva Kulturnog centra Inđija.

  U Omladinskoj zadruzi „Pčelica“ za IN Medija navode da Kulturni centar Inđija u toku godine angažuje omladince, članove zadruge, u odnosu na potrebe Ustanove i da je to uglavnom angažman za manifestacije koje organizuju. Taj rad odnosno angažovanje se svodi na par sati rada. Što se tiče konobara u kafiću KC bude angažovano do tri konobara u toku godine. U ovoj 2024. godini Kulturni centar Inđija nije angažovao članove Omladinske zadruge.

  Grejanje u kafiću Kulturnog centra prestalo je da radi početkom 2024. godine, zadnji radni dan kafića je bio 11. januar kada su se deca i roditelji žalili nehumane uslove rada.

  -Nakon brojnih pritužbi na uslove rada u toku tog 11. januara došli su iz menadžmenta KC i rekli da se sravni kasa i zatvara kafić jer ih je „neko izgleda prijavio“. Od tog dana kafić ne radi a na vratima je stavljeno obaveštenje da je u toku remont grejanja u kafiću i da je to razlog što je zatvoren. – potvrđuju roditelji dece za IN Medija.

  Nakon posete novinara IN Medija Kulturnom centu Inđija iz računovodstva je usledio poziv deci koja su radila do 11. januara u kafiću Kulturnog centra sa konstatacijom da nije sve moralo „tako da se odigra“. Rečeno im je da su ugovori bili „taman spremni i da je bilo samo pitanje dana kada bi oni taj ugovor potpisali“.

  Za sačinjavanje ugovora o kojima su obaveštena deca nisu traženi nikakvi lični podaci a pri samom pređašnjem angažovanju deca nisu potpisivala nikakve interne ugovore. Do zaključenja ovog teksta direktorica Kulturnog centra Ružica Jovanović nije se javila novinaima IN Medija kako dala komentar.

  Podsećamo da je direktorica Kulturnog centra Inđija Ružica Jovanović na sednici Skupštine opštine Inđija održanoj 30.novembra 2023. godine izjavila dase prema njoj i njenom radu „gaji lični animozitet“

  -Vi imate lični animozitet prema meni kao direktoru Kulturnog centra, najmanje što sam očekivala u ovom trenutku je da pohvalite Ustanovi Kulturni centar apsolutno u svim oblastima.- kazala je Jovanović.

  Ona je nastavila izlaganje nabrajajući organizacije događaja u toku godine kao i rekonstrukciju fasade i unutrašnjosti Kulturnog centra.

  – Što se tiče izjava i konstatacija da ja loše radim, ja bih Vas lično pozvala da dođete u KC i da direktno sa mnom razgovarate i da uputite pitanja koje god vrste i teme o kojima ću vrlo rado dati odgovor.- rekla je Jovanovićeva.

  Nakon sednice lokalnog parlamenta IN Medija je uputila niz pitanja Ružici Jovanović o kojima bi novinari želeli da se informišu a o kojima u javnosti nije bilo govora.

  Odgovor na upućen mejl nije stigao uprkos tvrdnjama direktorice Jovanović da je otvorena za razgovor o svom radu kako bi demistifikovala suprotne tvrdnje.

  Na poziv novinara IN Medija u Kultunm centru je uposlena u računovodstvu kazala je da nema odgovora na mejl i da je direktorica na sastanku. Na insistiranje da se IN  Medija dostave termini kada direktorica dolazi na posao i koliko na istom boravi posle kategoričkog odbijanja odgovor je da je direktorica u Ustanovi do 15 sati svakog dana kada nije na sastanku u opštini.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Inđija