• Nezavisna kulturna scena poziva na proteste: Ustanimo protiv nasilja nad demokratijom

  Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije uputila je bezrezervnu osudu nasilja države koje je kulminiralo napadima u centru Beograda proteklih dana.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Nezavisna kulturna scena poziva na proteste: Ustanimo protiv nasilja nad demokratijom
  IN Medija

  Kako prenosi 021.rs, ova asocijacija zaposlenih u kulturi osuđuje i, kako navodi, svaku vrstu manipulacije izbornim procesom, sprovođenje pritisaka i ucena, kupovinu glasova, inženjering biračkih spiskova, medijsku blokadu i urušavanje svih demokratskih principa i institucija.

  Svedoci smo kulminacije kriminalnih trendova u upravljanju državom i društvom unutar kojih dolazi do identifikacije države, javnih institucija i državnih resursa sa interesom partija na vlasti. Naša Asocijacija već godinama ukazuje na različite vrste zloupotreba u polju kulture i korišćenja javnog budžeta za kulturu, što dovodi do urušavanja institucionalnih potencijala nekompetentnim upravljanjem i partijskom kontrolom. – navode članovi Asocijacije NKSS.

  Nezavisna kulturna scena Srbije podseća na kolektivnu traumu ovog društva tokom maja, nakon čega je sazrela i kolektivna svest „da je naše društvo godinama uništavano vidljivim i nevidljivim oblicima režimskog nasilja, kriminalizacijom solidarnosti i empatije, opštom rasprodajom svih zajedničkih resursa i neprestanom propagandom“, za koju su odgovorni brojni mediji.

   Asocijacija poziva umetnice i umetnike, koleginice i kolege u institucijama, organizacije civilnog društva, radnice i radnike, sindikate, predstavnike svih relevantnih institucija, građanke i građane da reaguju.

  – Da se ohrabre, ustanu protiv svakog nasilja nad demokratskim procesima i institucijama, pridruže se građanskim protestima, organizuju nenasilne akcije, performanse i intervencije u javnom prostoru i daju svoj doprinos borbi protiv daljeg urušavanja društva, naših institucija, manipulacije našim glasovima i ugrožavanja neopozivog prava na slobodu mišljenja, izražavanja i delovanja. Za očuvanje javnog interesa, prava slobodnog političkog glasa svih naših sugrađanki i sugrađana, javnih institucija i resursa. Za očuvanje javnog dobra za dobrobit svih građana. – zaključak je u saopštenju Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Vlada Srbije: Skuplji hleb od brašna T-500

  Vlada Srbije usvojila je danas izmenjenu Uredbu o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba od brašna "T-500" kojom se koriguje cena te životne namirnice jer su poskupele […]

  Za vikend promocija programa InfinitUm

  U subotu 22. juna održava se promocija InfinitUm u Oplenačkoj 33d u Beogradu. InfinitUm je program intelektualnog, socijalnog i emocionalnog razvoja dece. […]