• Novinari oslobođeni optužbi za blokade protiv Rio Tinta: „Vlast bi da zabrani čak i izveštavanje“

  Aktivista Danijel Mirkov i novinari Sara Mikić i Sava Majstorov, optuženi za organizaciju blokada na protestima protiv Rio Tinta u Somboru, pravosnažno su oslobođeni.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Novinari oslobođeni optužbi za blokade protiv Rio Tinta: „Vlast bi da zabrani čak i izveštavanje“
  Foto: Pixabay

  Kako je saopštio Pokret slobodnih građana (PSG), protiv njih je vođen postupak zbog toga što su na društvenim mrežama pozivali građane na proteste protiv kompanije Rio Tinto u decembru 2021. godine, koji su se odvijali u više od 50 gradova u Srbiji, odnosno zato što su u svojstvu novinara izveštavali sa skupa u Somboru.

  Sudija Snežana Nikolajev je u presudi napisala da se okrivljeni oslobađaju odgovornosti, „jer nije dokazano da su učinili prekršaj za koji je protiv njih podnet zahtev za pokretanje prekršajnog postupka“.

  Prema oceni advokata Aleksandra Petrovića i Žakline Radojković iz pravnog tima PSG, „ovakvi postupci služe isključivo zastrašivanju kako građana, tako i medija, čime vlast pokušava da spreči masovnija okupljanja građana za nepočinstva koja svakodnevno vrši“.

  Posebno je problematično što su u ovom slučaju optuženi bili novinari, tako da možemo da zaključimo da bi vlast da zabrani čak i izveštavanje sa skupova protiv nje.-konstatovao je PSG.

  Kako navode, „nije čak uvek cilj ni sama presuda, već sam pritisak da se nevini ljudi pravdaju pred sudom što su učestvovali na protestima“.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Vojvodina