• Novinari u Vojvodini navikli na pretnje, kao i na to da ih institucije ne štite

  Novinari u Vojvodini i Novom Sadu navikli su se na pretnje i uvrede koje im građani upućuju, ali smatraju da bi institucije trebalo da se aktiviraju i rade svoj posao, kako bi ih zaštitili. Ovo je jedan od zaključaka sastanka Stalne radne grupe (SRG) za bezbednost novinara, koji je održan u Novom Sadu.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Novinari u Vojvodini navikli na pretnje, kao i na to da ih institucije ne štite
  Foto: 021.rs

   Na ovom otvorenom sastanku, predstavnici SRG razgovarali su, između ostalog, i sa novinarima i novinarkama koji su prethodnih nedelju dana izloženi većem broju napada i otvorenih pretnji – Anom Lalić, Ksenijom Pavkov, Vericom Marinčić i Žarkom Bogosavljevićem, a u diskusiji su učestvovali i drugi novinari, piše 021.rs.

  Podsetimo da je izvršna direktorka Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Ana Lalić dobila pretnje smrću i uvrede pre nedelju dana zbog javno iskazanog stava o gradnji crkve na Limanu, kao i članovi njene porodice.

   U isto vreme, novinarki televizije N1 Kseniji Pavkov, kao i novinaru 021.rs Žarku Bogosavljeviću upućen je niz pretnji i uvreda putem društvenih mreža, zbog izveštavanja sa protesta ispred Centra za socijalni rad u Novom Sadu, povodom odluke ove institucije da se Ani Mihaljici privremeno oduzme starateljstvo nad troje dece.

  U istom periodu su i novinarku i urednicu IN Medija iz Inđije Verica Marinčić radnici obezbeđenja fizički izgurali iz zgrade Opštine dok je pokušavala da izveštava sa protesta meštana Čortanovaca zbog ukidanja železničke stanice u ovom mestu.

  Svi prisutni novinari složili su se da su kao profesionalci navikli na pretnje i uvrede, a takođe i na to da institucije jako sporo reaguju ili to uopšte ne rade.

  Verica Marinčić sa IN Medije, koja se nekoliko decenija bavi novinarstvom u Inđiji, iskreno kaže da je već umorna od toga da se ovakva dešavanja i ponašanja ponavljaju.

  -Ne znam kako je došlo do toga da novinar koji ukazuje na neke degenerativne pojave u društvu odjednom bude krivac što uopšte o tome ima pravo nešto da kaže. Imam utisak da kad god ja želim da zinem, oni mene lupe preko usta –  rekla je ona.

  Novinarka N1 Ksenija Pavkov smatra da je uzrok ovakvom stanju i odnosu prema novinarima atmosfera linča koja je sada došla do onih koji treba novinare da brane.

  -Nije normalno da su takve stvari meni postale normalne – ističe ona.

  Novinar radija i portala „021“ Žarko Bogosavljević, koji u novinarstvu radi skoro 25 godina, složio se sa koleginicama i rekao da on, kada su počeli da prozivaju njega i redakciju, u prvi mah nije reagovao.

  -Nisam reagovao ni prvi put kad je advokat na protestu podrške ispred Centra za socijalni rad javno prozvao mene i 021, već tek posle. Došao sam do momenta kada biram i procenjujem na koje uvrede i pretnje treba da reagujem, a na koje ne – istakao je Bogosavljević.

  Ana Lalić, koju već nedelju dana razne grupe napadaju i prete i njoj i njenoj porodici, kaže kako NDNV u svakom slučaju napada na novinara reaguje i šalje prijavu Tužilašvu za visokotehnološki kriminal.

  -Što se tiče mojih prijava, iz tužilaštva su me pozvale za dve prijave, za jednu su naložili policiji da reaguje po njoj, a za drugu još uvek ne znam. Problem je u tome što je procedura postupanja po prijavama spora. Kada bi se promptno reagovalo u mojoj situaciji, odmah po prijavi, to bi sigurno umanjilo bar za 50 odsto salve pretnji koje su stigle posle toga – rekla je Lalić.

  Član Radne grupe Veran Matić istakao je da su žene u novinarstvu, koje su pritom izložene pretnjama i uvredama, na drugačiji način targetirane od njihovih kolega novinara.

  Tokom razgovora su se novinari osvrnuli i na to šta je potrebno uraditi kako bi novinari na terenu bili zaštićeni od ovakvih dešavanja, a zaključak je da institucije moraju biti svesne svoje uloge u tom krugu nasilja.

  Kako su naveli, policija mora znati koja su prava novinara koji izveštavaju na terenu i da moraju i njih da štite, kao i da postoji volja tužilaštva i suda da svaku pretnju, direktnu ili indirektnu, sankcioniše.

  Međutim, postoji i jedna izuzetno bitna stvar, a to je solidarnost među novinarima i mogućnost da se kroz taj čin stane na put daljim problemima sa kojima bi morali da se suoče.

  U radu Stalne radne grupe za bezbednost novinara učestvuju predstavnici tužilaštva, policije i novinarskih i medijskih udruženja (UNS, NUNS, NDNV, ANEM, AM i AOM). Sastanak je sazvan na inicijativu UNS-a.

   

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Vojvodina