• Novosadski profesori žurnalistike traže da se kazne oni koji prete novinarima

  Profesori i asistenti Odseka za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu tražili su od nadležnih da sankcionišu sve one koji novinarima prete smrću vređaju ih i pribegavaju nasilju.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Novosadski profesori žurnalistike traže da se kazne oni koji prete novinarima
  Foto: Autonomija.info

  Oni su pružili podršku i solidarnost novinarki Televizije N1 i asistentkinji na tom odseku Kseniji Pavkov i novinaru lokalnog radija i portala 021 Žarku Bogosavljeviću koji su dobili pretnje smrću i grube uvrede zbog svog izveštavanja.

  Podsetili su da je to treći u u nizu događaja koji pokazuju izloženost novinara napadima, navodeći i primer novinarke lokalnog portala IN Medija iz Inđije Verice Marinčić koju je radnik obezbeđenja Opštine „doslovno na silu izgurao“ iz prostorija lokalne samouprave i onemogućio joj obavljanje novinarskog posla.

  Potom je izvršna direktorka Nezavisnog društva novinara Vojvodine Ana Lalić Hegediš dobila pretnje smrću, a iste pretnje su upućene i članovima njene porodice i NDNV-u, kao i najteže šovinističke uvrede zbog kritike nacionalizma. – naveli su u saopštenju profesori i asistenti.

  Ocenili su da rad nezavisnih novinara u Srbiji postaje sve teži, a njihova elementarna bezbednost sve ugroženija.

   –To je rezultat činjenice da institucije dugi niz godina ćute na pretnje novinarima, zbog čega, zajedno sa nosiocima vlasti u državi, snose punu odgovornost za ugrožavanje bezbednosti novinara, kao i za podsticanje na nasilje prema novinarima. – piše u saopštenju profesora i asistenata Odseka za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Vojvodina