• Od gubitnika u dobitak od milijardu evra: Kako je EPS uspeo da ostvari profit

  Elektroprivreda Srbije je, nakon dve godine gubitaka, tokom 2023. godine ostvarila dobit od milijardu evra.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Od gubitnika u dobitak od milijardu evra: Kako je EPS uspeo da ostvari profit

  U izveštaju o realizaciji trogodišnjeg plana poslovanja EPS za prošlu godinu navodi se da je poslovni uspeh u 2023. posledica više faktora, piše Danas.

  Nadzorni odbor i Skupština akcionara, u liku ministarke energetike Dubravke Đedović Handanović, Elektroprivrede Srbije usvojio je izveštaj o realizaciji trogodišnjeg plana poslovanja EPS-a za prošlu godinu.

  U 2023. godini Elektroprivreda je ostvarila rekordnu neto dobit od čak 114,6 milijardi dinara (oko 980 miliona evra), podseća Danas.

  Dobit u prošloj godini dolazi nakon dve godine gubitaka. U 2022. gubitak je iznosio 72,7 milijardi dinara (619 miliona evra) i u 2021. godini 14,9 milijardi dinara (127 miliona evra).

  Kako se navodi u izveštaju, šturom u poređenju sa izveštajima prethodnih godina, poslovni uspeh EPS-a prošle godine je posledica više faktora.

  Pre svega, Elektroprivredi je na ruku išla izuzetna hidrologija, a takođe je imao i manje troškove nabavke eksternog uglja za termoelektrane.

  A druge strane, veći prihodi su posledica i poskupljenja struje i za privredu i za stanovništvo, kao i dobiti od izvoza električne energije.

  Stabilna proizvodnja i povoljni hidrološki uslovi omogućili su da EPS prodaje viškove električne energije na berzi i slobodnom tržištu. Ostvaren je i prihod u iznosu od 34,7 milijardi dinara na ime naknade zbog sprovođenja mere ograničenja prodajne cene električne energije kojom se nadoknađuju gubici u prenosnom i distributivnom sistemu, što je značajno uticalo na visinu pozitivnog finansijskog rezultata. – navodi se u izveštaju EPS.

  Poslovni prihodi kompanije su prošle godine iznosili 498,5 milijardi dinara što je 38,5 odsto više nego 2022. godine.

  S druge strane, rashodi su smanjeni za 15 odsto. Najveće uštede su napravljene na troškovima materijala i energije. Dobit iz poslovanja prošle godine iznosila je 139,5 milijardi dinara, a zahvaljujući pozitivnim kursnim razlikama čak je ostvarena i dobit iz finansiranja od 4,4 milijarde dinara.

  Ostvarena je dobit pre poreza od 129,7 milijardi dinara i obračunat je porez na dobit 15 milijardi dinara. Tek treba videti kako će država odlučiti da raspodeli dobit iz prošle godine, na dividendu ili pokriće ranijih gubitaka.

  Akumulirani gubitak EPS-a iznosi 282 milijardi dinara (2,4 milijarde evra).

  Uprkos pozitivnom poslovanju, dugoročne obaveze kompanije su prošle godine povećane za 25 milijardi dinara ili oko 200 miliona evra. Doduše istovremeno su smanjene kratkoročne obaveze za 10 milijardi dinara.

  Poslednjeg dana 2023. godine ukupne dugoročne obaveze EPS-a iznosile su 176 milijardi dinara ili 1,5 milijardu evra.

  Na dugoročne kredite u zemlji se odnosi 25 milijardi dinara (oko 200 miliona evra) i oni su smanjeni u odnosu na prethodnu godinu, dok su krediti od inostranih kreditora povećani sa 83,7 na 109,5 milijardi dinara (oko 930 miliona evra).

  Obaveze po kratkoročnim kreditima su smanjene sa 51,8 na 41 milijardu dinara.

  Takođe, EPS je smanjio obaveze prema dobavljačima i u zemlji i u inostranstvu. Obaveze prema domaćim dobavljačima su smanjene sa 73 milijarde dinara krajem 2022. na 50 milijardi krajem 2023. godine.

  Međutim, porasle su obaveze prema državi. Po osnovi poreza na dobit prošle godine stoji dug od 17,2 milijarde dinara po osnovu prošlogodišnje dobiti. Prošle godine EPS je ostvario i pozitivan tok gotovine.

  Na početku godine raspolagali su sa 14 miljardi dinara, a završili su godinu sa 37,8 milijardi dinara.

  Generator keša bile su poslovne aktivnosti, odnosno pordaja struje, dok je odliv ostvaren po osnovu invstiranja. Kompanija je prošle godine potrošila na investicije 46,4 milijardi dinara.

  Knjigovodstveno investicije su iznosile 51,9 milijardi dianra, ali to je svega 45 odsto planiranog. U investicijama, sopstvena sredstva EPS-a iznosila su 33,9 milijardi dinara.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp

  Tagovi:

 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija