• Od sutra skuplje putarine u Srbiji a za električne automobile najavljen popust

  Od sutra skuplje putarine za korišćenje auto-puteva poskupeti u proseku oko 10 odsto, Iz resornog ministarstva najavljeno da će biti uvedeni popusti za električne automobile prilikom plaćanja putarine.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Od sutra skuplje putarine u Srbiji a za električne automobile najavljen popust
  Foto: IN Medija

  Vlada Srbije dala je zeleno svetlo na novi cenovnik Javnog preduzeća Putevi Srbije.

  Nove cene putarina primenjivaće se od srede 10. jula, stoji u novoj Odluci o visini posebne naknade za upotrebu javnog puta, njegovog dela i putnog objekta, koju je usvojilo Javno preduzeće Putevi Srbije.

  Popuste će i dalje ostvarivati korisnici elektronske naplate od šest odsto, kao i kamioni sa motorima „euro 6“ od 10 odsto.

  Prethodno povećanje cena putarine Vlada srbije odobrila je u martu prošle godine i to za 14 odsto.

  Ministar saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture Goran Vesić danas je potvrdio i da će Vlada Srbije do kraja godine osnovati preduzeće za naplatu putarine, jer će se od 2025. putarina naplaćivati i na brzim saobraćajnicama.

  Očekivanja su da prihod od naplate putarine u ovoj godini bude između 48 i 50 milijardi dinara, a u naredne dve godine i do 75 do 80 milijardi dinara.

  Ministar saobraćaja Goran Vesić najavio je i da će biti uvedeni popusti za električne automobile prilikom plaćanja putarine, objavio je portal Nova ekonomija.

  -Do maja sledeće godine postavljamo 80 novih elektropunjača, 16 novih zelenih oaza na auto-putevima. Mi ćemo imati 320 novih punjača u naredne četiri godine. Već u novembru će biti prvih šest oaza, znači prvih 30 punjača će biti postavljeno. Radimo da na ulazima u Srbiju napravimo mogućnost da se kamioni pune vodonikom.- naveo je Vesić.

  Istakao je da je veoma važno da se putevi u Srbiji prilagode novim potrebama kako bi ostali konkurentni za strance.

  -Mi smo tranzitna zemlja i veliki broj stranaca prolazi kroz Srbiju, za nas je veoma važno da naši putevi budu atraktivni, da zadovoljavaju sve potrebe koje novi automobili imaju i u tom smislu radimo na tome da pretvorimo postojeće auto-puteve u pametne auto-puteve.- rekao je Vesić.

  Govoreći o mogućnosti korišćenja taga u susednim zemljama, naveo je da srpski tag može da se koristi i dalje samo u Severnoj Makedoniji i u Crnoj Gori, a da očekuje i skoru integraciju sa Grčkom.

  -Mi u ovom trenutku imamo 66.000 korisnika koji imaju taj Open Balkan tag i siguran sam da će biti mnogo više tih tagova kada budu završili integraciju sa Grčkom, zato što veliki broj naših automobila poslednjih leti ulazi u Grčku, nekada kažu oko 10.000 dnevno. To je veoma važno da se uradi i ja sam siguran da će kada budemo napravili novo preduzeće da će imati pomak i u tome.- rekao je Vesić.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Srbija

  Poskupljuje pretplata za RTV i RTS

  Većinom od devet glasova danas je na sednici Odbora za kulturu i informisanje u Skupštini Srbije usvojen predlog izmene zakona o naplati takse za javni […]

  Smenjen direktor Elektrodistribucije Srbije

  Direktor Elektrodistribucije Srbije (EDS) Bojan Atlagić razrešen je, umesto njega tu funkciju obavljaće Biljana Komnenić, dosadašnja direktorka tehničkog […]